要數香港嘅美食沙漠,東涌絕對會名列前茅😂出咗名冇乜嘢食嘅東涌,最近隨着新酒店嘅落成,下面竟然開咗好多間超正嘅餐廳😍小編當日去食呢間餐廳嘅時候,沿路都比其他新開嘅餐廳吸引咗,之後一定會再返嚟逐間試食😆呢間餐廳位於東涌Sheraton酒店下面,同地鐵站都有一段距離,但係就喺正海邊,而且仲要係無最低消費下免費泊車😛如果openrice book定仲有八折優惠😈—《 #香辣蟹肉墨魚汁扁意粉》$158 小編不嬲都對有辣味嘅意粉情有獨鍾,硬係覺得辣味嘅意粉特別好食🤪喺餐廳IG嗰度見到呢一個意粉嘅賣相好吸引,捲到橢圓形咁樣即刻食指大動😍而呢碟意粉用帶有墨魚汁嘅扁意粉,有濃厚嘅墨汁味之餘,扁意粉亦十分al dente,再配上海量咁多既蟹肉,味道鮮甜,成個搭配好夾,成為咗dish of the night🥰—《 #三文魚他他》$118三文魚他他係前菜嘅不敗之選,而呢度嘅三文魚他他亦整得好標準🤣係好整齊嘅圓筒形入邊,有三文魚粒、青瓜、洋蔥等開胃前菜,上面有沙律醬,下面亦有酸甜嘅檸檬他他汁,整個菜式十分完整🥸—《 #普羅旺斯烤春雞》$188喺Menu睇完呢道菜式嘅名,好好奇究竟普羅旺斯式嘅烤春雞會係點😀原來

《 #香辣蟹肉墨魚汁扁意粉》$158

《 #三文魚他他》$118

《 #普羅旺斯烤春雞》$188

喺Menu睇完呢道菜式嘅名,好好奇究竟普羅旺斯式嘅烤春雞會係點😀原來係將整隻春雞攤平,再將多種香料、麵包糠、芥末鋪滿春雞嘅表面,原隻烤焗🤤望到個樣以為好似平時個啲寶雲酥咁有個脆皮,點知啲麵包糠係就咁舖面,一啲都唔脆🥵不過味道都幾特別,第一次食到有咁多種味道嘅春雞😜雞腿位置好鮮嫩,但係雞胸就唔知點解梅咗🥺

《 #Cabana Tiramisu》$88

本身係比餐廳ig既圖引誘咗叫呢個tirumisu🥺因為相入面既真係好靚,睇到係充滿心機慢慢擠啲cream係面,仲要大小平均,非常立體,仲有幾朵食用花😇結果我地點咗個一上枱啲cream已經塌曬,好失望呀😭不過佢嘅份量非常之大,兩個人都好難食得晒😂入面亦都有幾塊冇用酒浸到淋晒嘅手指餅,仲有少少脆,反而能夠令佢無咁膩😅建議大家試下其他甜品🤥
2021-06-30