2017-05-14 224 瀏覽
又到放假嘅日子啦,放工去咗媽媽喺紅磡做嘢嗰度接咗佢收工之後,我哋就一齊行去崇潔街搵嘢食,行經一間韓式燒烤店嘅時候,比裏面傳出來嘅香氣吸引左入去。入到去發現原來老闆係韓國人,成間鋪頭嘅裝修到好似韓國嘅燒烤店咁樣,用咗水泥工業風,仲畫左好多壁畫添。雖然呢度係燒烤店,但係睇睇餐牌都有好多其他嘅韓式嘢食食,唔燒烤都得。同一般傳統嘅韓式食店一樣,美嬌餸菜就已經有好多各式各樣嘅錢財喺度,雖然我哋得兩個人,但係前菜都足足有六碟咁多,我最鍾意嘅當然係甜甜嘅薯仔啦,睇落好容易整,但係點整都好似唔夠韓式食店裏面整得咁好食。精選豬肉套餐A$290講起燒烤,除咗韓牛之外,我記得睇韓國綜藝佢哋最常提及嘅就係五花腩,雖然我同媽媽都唔係好識肥,但係見到有個豬肉套餐裏面有小小五花腩可以試吓。套餐入面包括左五花腩,梅頭肉,同埋豬頸肉,我哋最期待嘅當然係五花腩啦,雖然係肥啲,但係薄切嘅五花腩一上咗燒烤爐之後,肥膏就會燒咗出嚟,令到成個位度會好香,最重要係可以燒得好趣,難怪啲韓國人咁鍾意食。梅頭肉就比較似平時食開嘅厚切豬扒,以我個人最鍾意都係豬頸肉,豬頸肉有獨特嘅香味係其他豬肉冇嘅,而且咬落爽脆可口。芝士蛋卷$98韓國人真

精選豬肉套餐A$290

芝士蛋卷$98

韓國人真係乜嘢都鍾意加芝士落去,同我非常夾,芝士蛋卷係我最鍾意嘅韓國菜之一,因為兩種材料都係我喜愛嘅,個芝士蛋卷嘅份量好多,有成隻手臂咁長,切開夾起一件嘅時候可以睇到芝士拉絲時嘅效果,裏面仲有滿滿嘅芝士,食落好濃郁,而且咁大碟,兩個人其實好夠食,食完非常飽。

牛骨燉湯加米飯$88

燉湯都係我最欣賞韓國人嘅菜式,呢度嘅湯非常奶爸,用咗好多牛骨去燉,裏面嘅牛肉有啲似牛腩,炆得好琳,即刻蒸氣即刻上,個湯好熱好好飲,送埋飯就一流。

兩個人食咗$500左右,崇潔街真係好多嘢食,而且CP值都好高添。
2017-05-02