2018-01-14
從細到大都很喜歡食串燒,當知道尖沙咀山林道有間高級串燒店,即時約埋舊街坊兼老死前往。餐廳位於山林道頭漢國中心對面,入口有少少隱蔽,但自成一角,環境相當唔錯。串燒種類選擇非常多, 仲有全港獨有嘅粗口啤酒,唔好以為純賣弄粗口,其實當中是代表不同味道嘅手工啤酒,相當有創意。香檸蜜糖味微甜適合女仕飲用,香檸薄荷有濃濃薄荷味,味道很清新黃金扭扭薯條,炸薯條表皮沾上咸蛋蓉,惹味到不得了蜜糖燒豆卜,豆卜燒到脹卜卜掃上蜜糖,很有自己燒野食嘅感覺川式串燒雞軟骨,表皮燒得很香而軟骨爽脆,火侯控制得很好惹味汁燒豬仔脾,肉質仍保持很juicy很腍,入口很鮮嫰,正。醬汁燒黑豚肉,黑豚肉燒很很甘香,有點燒肉嘅味道,加埋惹味嘅醬汁,好食到不得了。鹽燒安格斯牛柳粒,大大粒牛柳粒燒得剛熟,肉質佢保持嫰滑,加埋燒烤香味,簡直頂級享受。鹽燒厚切牛舌,牛舌味道很濃,厚切但完全唔靭。黑松露蒜蓉燒扇貝,扇貝超鮮甜,配黑松露及蒜蓉醬,鮮味提鮮不少廣島蠔肉夠大隻,黑松露更豐富鮮味,惹味到不得了脆燒原條鰻魚,鰻魚夠晒大條又夠厚,加上燒烤得微焦,比起普通鰻魚更加美味。
黃金扭扭薯條,炸薯條表皮沾上咸蛋蓉,惹味到不得了
蜜糖燒豆卜,豆卜燒到脹卜卜掃上蜜糖,很有自己燒野食嘅感覺
川式串燒雞軟骨,表皮燒得很香而軟骨爽脆,火侯控制得很好
鹽燒厚切牛舌,牛舌味道很濃,厚切但完全唔靭。
廣島蠔肉夠大隻,黑松露更豐富鮮味,惹味到不得了