2019-01-04
天氣愈黎愈凍,第一時間就諗起川菜,踏單車路過,見都幾多人食,咁就一於試下佢!大埔的山城小麵主打重慶小麵。秘製排骨米線配上清炖排骨。湯頭清甜,今次先試小麻辣,嗰種香味要人垂涎三尺,令你一口接一口,簡直停唔到。友人則點了麻辣雞絲冷麵。兩者比較熱的湯麵好似比較吸引,可能係天氣凍的關係吧。另外我地三個人叫咗勁多小食紅油炒手辣油麻香醇厚。放入口嗰吓已經feel到啲皮幾咁滑而且包住的肉餡又唔會太少或者太多,配合得啱啱好。黃金尖椒皮蛋呢到的皮蛋好得意,佢係透明的,朋友話呢個係特別做法喎,唔理咁多啦,食咗先算!佢個味同平時食開的分別不大,蛋黃比一般的滑~ 幾好幾好~連平時我唔太食都食咗幾粒。蒜泥白肉係我誠意推介!呢個白肉唔會太薄,而店家的調味令呢個豬腩肉發揮得勁好~而且有大量的蒜泥,啱哂我口味。手拍青瓜勁大碟,放滿一整個碟都只係廿幾蚊。而家仲可以係邊到食到?!另外我地都叫咗甜品,一人一碗!冰粉都幾得意,透明,有啲似涼粉,無乜味,但夠冰涼,口感幾好。
另外我地三個人叫咗勁多小食
紅油炒手
黃金尖椒皮蛋
蒜泥白肉
手拍青瓜
勁大碟,放滿一整個碟都只係廿幾蚊。而家仲可以係邊到食到?!
另外我地都叫咗甜品,一人一碗!