2023-02-13
之前去過土耳其,試過佢地嘅土耳其菜,食物加有不少香料,本人覺得其實都幾好味。突然心思思,於是搵到呢間位屯門嘅 「OLYMPOS Restaurant & Bar 」,一間土耳其餐廳。一般香港常見旋𨍭烤肉店,較多為外賣店或很少座位。而呢間餐廳除了提供有室內寬躺座位,更設有露天的室外座位,環境很優雅舒服,令人感覺十分閒適。餐廳供應有土耳其特色旋轉烤肉卡巴/沙威瑪,亦有沙律、薄餅、印度香飯、咖喱及甜品等。飯品亦有很多選擇,各類型酒、咖啡及果汁等。必食當然係特色土耳其卡巴,然後再加份印度香料咖喱及一杯 Fruit Punch ,今日呢份午餐連下午茶已經十分豐富,超滿足了。《旋轉烤肉(羊肉)卡巴》($75)卡巴主角有烤羊肉及秘製醬汁,採用特别烤餅包著,並加有青瓜,生菜,紅洋蔥作配料,入口絕對係味道口感超级豐富,令人回味再回味。《印度香料乳酪羊肉咖哩》($78),印度咖喱喜歡加入特別多香料,所以有別日式咖喱,味道會更濃郁惹味,咖喱內羊肉粒很多,一般會飪煮較長時間,所以肉質會帶點鞋口;再配埋蒜蓉烤餅,烤餅熱辣辣,蒜味牛油香濃超好味。配埋咖喱羊肉一起食十分夾。餐廳特設有星期一、二不同的買一送一優惠,更
《旋轉烤肉(羊肉)卡巴》($75)
餐廳特設有星期一、二不同的買一送一優惠,更加超值抵食,優惠時段下午3:00至7:00,千其吾好錯過。