餐廳: 沙嗲軒 (香港黃金海岸酒店)
資訊:

2024-01-06 344 瀏覽
今次黃金海岸 staycation 可以話以一餐令人愜意的午餐作結束。之前一口氣試過整聖誕蛋糕同陶瓷,花費不少精力,當然要餐好既,之前一晚已經 Fine Dining,而酒店實在有好多餐廳,今次就選擇了沙嗲軒。見幾朋友在附近上班,就找來一齊聚舊兼飯聚。天氣近有點乾燥,就來了一壺金盞花雪梨川貝紅棗杞子茶($58)同大家share,清潤甜美,對喉嚨好舒適,如果想試多款,仲有豆奶薏米水($58)。其實餐廳的午市套餐都幾抵,一個價錢,已包含前菜、主菜及甜品,亦可以優惠價$25,享用薏米水、白咖啡或拉茶。前菜可以在肉骨茶、脆炸蝦片或Rojak(星洲蝦糕沙律)之中三選一,今次人多,就三款都點了。肉骨茶做前菜已經好有誠意,仲要配上油條同黑醬油,夠認真,爭碗白飯就可以變身套餐。脆炸蝦片脆卜卜,如果囝囝係度一定比佢掃清光。Rojay係星馬名物,好鍾意番石榴同菠蘿蘸上醬汁之後既味道,今次可以一次過食均晒,真好。牛肉粿條湯($168)配料勁多,牛腩、牛筋、牛肚及手打牛丸舖滿整個碗,下面是滑溜的河粉,呷一口濃稠的牛肉湯,滋味滿分。香菇肉脞麵($158)又係勁豐富,有肉脞、豬肉片、肉丸、豬肝、魚片及鮮蝦雲吞,最

見幾朋友在附近上班,就找來一齊聚舊兼飯聚。

前菜

脆炸蝦片脆卜卜,如果囝囝係度一定比佢掃清光。

牛肉粿條湯($168)

香菇肉脞麵($158)

又係勁豐富,有肉脞、豬肉片、肉丸、豬肝、魚片及鮮蝦雲吞,最緊要係有豬油渣加持,真係無得輸,粗蛋麵又無乜梘水味,仲有辣椒豉油蘸點,比我掃到見碗底。
仗著人多,選來了沙爹軒家庭拼盤($728 / 四位)
賣相真係好澎湃,就先試試沙爹,雞肉、豬肉串各四串(共8串),醃得入味,又有些少焦香,靈魂係沙嗲汁,調得香口惹味,少許辣度更挑起食慾。
另外新加坡咖哩角(4件),望落有點似新年的油角,咬開餡料是辣雞肉、薯仔及洋蔥,非常香口,但感覺幾熱氣。
中間位置是胡椒蝦(4件),很細心地將背位剖開,不單易於入味,食起來更方便。

蝦肉是預期中的爽彈,而且一陣胡椒的辛香,正。
其實太太同我都好鐘意食海南雞飯,尤其是個雞油飯做得好更加係得分點,沙嗲軒押上招牌兩個字的招牌海南雞飯,單點都要$198,家陣拼盤有半隻上就更加抵食。
係專門店食果然有保證,雞肉嫩而油飯香,三色醬油齊上,美味倍增。

星州地道蟹風味($528)

本身有星州胡椒蟹或星州咖哩或黑醬油蟹三款煮法,以黑醬油煮又真係未食過,試下都好。

肉蟹本身睇落斤半以上跑不了,加入金不換去煮更是有亞熱帶風味,黑醬油完全滲入蟹肉之中,惹味到極,最佳享用方法當然係拎上手食。

個人覺得都好應該有杯酒飲下,因為加$18可享紅酒或白酒一杯,而加$30可享白飯兩碗或印度千層油酥餅兩件,如果兩個人叫一碟,加$30來件油酥餅蘸汁食,真係可以頂得一餐。

甜品

椰汁黑糯米

每天都不同的甜品,而今次是椰汁黑糯米,甜度啱啱好,糯米煙韌,椰味帶來幽香,很不錯。

雖然酒店有好多餐廳,不過環顧屯門區,沙嗲軒似乎毫無對手,睇落好似遠少少,但去開附近又可以加入用膳list。