2020-07-03 79 瀏覽
今日同老豆兩個行咗去屯門碼頭一帶,懷緬下過去,事關以前老豆喺呢邊打過十幾年工,我都住過喺碼頭區域一段時間。不過碼頭真係無乜特別嘢好食,以往都慣咗行過嚟龍門居/富健花園一帶搵食。呢個朝早嚟咗呢間富健花園樓下嘅雲桂川冰室,餐廳門口對正龍門路,位置相當易搵。一般茶餐廳大路早餐都有得選擇,比較特別係某幾個餐配咗黑松露炒蛋同奶油豬仔包。老豆揀咗鮮牛肉米粉餐,配餐肉煎蛋同一件多士。牛肉數量唔少,平時去茶記食早餐多數食沙嗲牛肉,醃得比較重味,呢個清清地老豆話啱佢食。我呢set就係重頭戲喇,吉列豬扒+黑松露炒蛋+奶油豬仔包,額外加$5有一碗凈湯米粉,睇到個份量已經可以直接skip埋個lunch。吉列豬扒夠晒大塊,仲大過我成隻手。奶油豬仔包都好高質,外層酥脆,內裡鬆軟,再加埋奶油真係非常吸引。最後係主角黑松露炒蛋,呢到可能有成3-4隻蛋,食極都食唔晒,當然去茶記唔會期待係好高級嘅黑松露醬,但係呢個價位已經收晒貨!