2020-12-08 456 瀏覽
餐廳內播著輕快嘅英文歌,加上暗淡嘅燈光,令個人不自覺地放鬆,可以專心享用眼前嘅美食。之前成日經過呢間餐廳,以為係酒bar剩係有酒飲。但原來呢度有好多好野食架!點了「白汁蘑菇海鮮狗仔粉」、「經典烤焗香辣雞中翼」、「一口迷你四色漢堡包」、「麻吉年糕燒」、「皇牌燒牛舌」同埋一杯mocktail “Billion Bacteria”。白汁蘑菇海鮮狗仔粉見餐牌竟然有狗仔粉食,我覺得好驚訝!狗仔粉呢種街頭港式小吃竟然喺西式餐廳都食到?!好奇心驅使之下就嗌左。未食過咁樣整嘅狗仔粉,好新奇好有創意,中西合璧,有另一番風味!有好多隻蜆,全部鮮甜多汁冇沙。附上菜蒲,脆口嘅菜蒲配合粗身有咬口嘅狗仔粉,口感層次豐富。經典烤焗香辣雞中翼皮脆肉嫩又juicy。顧名思義有少少辣,但唔會辣到食唔到。外皮有蜜糖味,甜甜地。正好中和一下辣味。一口迷你四色漢堡包有紅、橙、黃、綠四隻色嘅漢堡,好色彩繽紛呀!呢個迷你漢堡真係好迷你,真係可以一口咬到,細細粒,好得意!牛肉有香草味,肉煎過,外層有少少脆口。包外脆內軟。細細嚿,食完唔會太飽,過下口癮都唔錯!中間有d沙律菜。雖然本身冇乜點落沙律醬,但因為d沙律菜夠新鮮爽脆又唔苦,食沙

白汁蘑菇海鮮狗仔粉

中間有d沙律菜。雖然本身冇乜點落沙律醬,但因為d沙律菜夠新鮮爽脆又唔苦,食沙律菜嘅原汁原味,唔需要用沙律醬調味都已經好好味!沙律菜出面用左酸瓜圍住。酸瓜切成長條形,食落爽脆,酸酸嘅味道令我食得更開胃!

麻吉年糕燒
用魚肉包住軟腍煙韌嘅年糕

皇牌燒牛舌
雖然睇落好似好硬但食落好腍。面上撒了香料,入口好香。好厚身,有口感而且有肉汁。另外亦有d肥膏,脂香盈腔。

呢度除左有酒重有mocktail!朋友唔太好飲酒,飲mocktail就啱曬啦!叫左杯Billion Bacteria。呢杯mocktail好啱女仔飲,點解咁講?事關喺杯上有一串棉花糖。輕輕燒過嘅棉花糖外微焦,因為燒過,入口即溶,真係sweet到溶化少女心呀!飲落味道似乳酸,重咬到粒粒藍莓籽添!
2020-12-02