2018-07-15 2384 瀏覽
今次係第四次食Frites。之前幾次都係老細請食飯,今次終於可以自己點菜食啦!灣仔呢間frites個場係最靚,夠大夠四正也有氣派,入面既裝飾都好有外國餐廳feel。餐牌有前菜、招牌青口、沙律、主菜。全部份量都唔小野,因為伴碟通常都有薯條或麵包。先黎一個蟹肉沙律做前菜。其實都幾大份,仲要配麵包,我食完都半飽啦。沙律好足料,仲有牛油果呀!食落口感多層次,有爽脆既菜、蟹肉鮮味同牛油果既飽肚感。不過沙律醬比較多,所以味道偏咸。跟著就係招牌青口!我地叫左House Mussels。伴碟仲有法飽同薯條。Frite既薯條係signature,有名你叫。佢會配蛋黃醬,炸得酥脆,火喉岩岩好!我地點左半公斤青口,已經有好多隻!青口不太大隻,但很鮮甜。而且容易起肉。湯汁不太creamy,偏流質,但相對無咁膩。味道亦清淡,令海鮮味更出。我特別中意佢個法飽,煙韌有咬口。而且可以點湯汁,更易品嚐湯汁既精華!呢個係沙律,另加安格斯牛做toppings。餐廳經理上菜時話呢碟係佢至愛。我食完都將呢碟沙律列為心中既number one。沙律入面好多料,牛油果、藜麥、紅菜球等等,都係健康又少見既沙律材料,而且份量絕大方!安

沙律好足料

安格斯牛亦相當有水準!沙律158元再加90元牛肉,真係好抵食!下次再光顧絕對會encore呢碟!

友人點左個豬手,肉質夠juicy好味,不過我地真係已經好飽
。底下仲有好多雜菜,營夠均衡。豬皮比較硬,我無食到。

入面仲有大骨一支。

今次太飽無叫野飲,但佢既生果啤酒都好有特色架!而且啤酒配海鮮、薯條都好夾
。寫完好想再去食!
2018-07-11