2021-07-22 1888 瀏覽
之前聽朋友話屯市有居酒屋,機緣巧合下終於一試。一入門口,已經感受到日本嘅情懷,小店嘅感覺,好好彩可以坐Bar枱。店員熱情介紹串燒,聽到心思思。又想食串燒,又想醫飽肚,就決定食套餐,包前菜、飯、兩項串燒同飲品。前菜點左鰹蒜味增漬同冰菜沙律。鰹蒜味增漬食落唔似蒜!冇咗攻鼻嘅蒜味,有好濃郁嘅海鮮味,好開胃。口感亦爽口。冰菜新鮮,做沙律都幾好。飯叫咗大阪牛肉飯同咖哩炸雞飯。大阪牛肉飯有叫驚喜。同想像唔同,唔係用薄切牛肉片,而係用牛腩。牛腩厚身,軟熟,煮得入味。配埋牛肉汁好快就清咗成碗飯。咖哩炸雞飯正常發揮,炸雞脆口。叫兩個餐有四串串燒,大滿足。點咗香菇、秋葵、京蔥雞髀肉、豬腩葡萄卷。京蔥雞髀肉好juicy,燒蔥好香。。 京蔥雞髀肉好juicy,燒蔥好香。豬腩葡萄卷係必試。用豬腩片包住葡萄呢個組合好新鮮。葡萄減輕豬腩片嘅油膩感。聽日仲要返工,唯有以麥茶代酒,一邊飲,一邊食住燒生蠔。生蠔新鮮飽滿,仲保留多少少海水味。$88 半打好抵食。黎居酒屋好似嚟咗一轉日本小旅行。

前菜

大阪牛肉飯
咖哩炸雞飯正常發揮,炸雞脆口。
咖哩炸雞飯

香菇
京蔥雞髀肉、秋葵
豬腩葡萄卷

聽日仲要返工,唯有以麥茶代酒,一邊飲,一邊食住燒生蠔。
麥茶
生蠔新鮮飽滿,仲保留多少少海水味。$88 半打好抵食。
燒蠔
黎居酒屋好似嚟咗一轉日本小旅行。
2021-07-22
大阪牛肉飯