2021-06-29
喺天后附近起咗好多新住宅,令到當區食肆多咗唔少,搞到我都心癮起要去試新嘢哈哈~呢一間碗盛新開張冇幾耐,餐廳裝潢舒適乾淨,更加有榻榻米房間,最適合約埋三五知己把酒談心,即使大聲說笑都唔怕。而且食物種類都好有心思 多得嚟仲好有特色🥰•清酒Combo🥃•-食串燒炸物點少得清酒配搭呢,經過店員推介後,我哋決定揀Combo嚟試吓~包括3款清酒,分別有神藏、望,同埋雁木。三種層次嘅清酒可以一次試晒,其中兩款有少少微碳酸嘅感覺,感覺清爽,再加埋佐酒菜簡直係絕配!•黑蒜油枝豆🟢•-呢款前菜適合用嚟佐酒,咸度適中。除咗利用咗黑蒜調味之外,仲用咗牛油帶出嗰味道,令到枝豆外皮好入味。•水雲醃漬物☁️•-質地雖然有啲黏,但味道酸甜,作為開胃菜最適合不過。而且拌勻薑蓉一齊食,增添少少辛辣感,暖一暖胃。•自選串燒🍢•-雞皮燒得香口脆身,而燒白鱔彈牙爽口,完全無泥味。厚燒牛舌就燒得剛好,冧身兼且牛香味十足。特別一提呢串紫蘇葉芥末豬五花腩,平時韓燒夾紫蘇葉未必會接受到紫蘇葉嘅味道,但呢度加埋芥末,反而令串燒更為清新。•雜錦天婦羅🍤•-主要有炸蝦、蕃薯、南瓜、冬菇,同埋茄子,呢度嘅炸漿比較脆口,即使沾咗醬油都唔會食到一啖
而且食物種類都好有心思 多得嚟仲好有特色🥰
•清酒Combo🥃•
•水雲醃漬物☁️•
•自選串燒🍢•
•雜錦天婦羅🍤•
主要有炸蝦、蕃薯、南瓜、冬菇,同埋茄子,呢度嘅炸漿比較脆口,即使沾咗醬油都唔會食到一啖啖粉。
而且食物器皿仲好得意添🤣
•唐揚豆腐🍘•
豆腐裹粉啱啱好,做到內脆外軟嘅效果。醬油味道唔會搶味,加埋表面嘅木魚碎增加口感。
•日本黑豚煙肉🐽•
好有驚喜嘅煙肉,起初以為係薄身質地,日本直送果然唔同啲,偏厚身。廚師簡單將煙肉煎香切件,加上豆苗同埋芥末醬伴食,淡淡誘發豚肉嘅油香,爽口而不膩。
整體餐廳嘅風格環境同埋食物質素都超正! 無論同朋友,家人定情人都好啱👍🏻