餐廳: The Jungle
資訊:

2022-09-14 78 瀏覽
日本菜、韓國菜、中菜、西餐食得多都真係會有厭倦既時候,之前睇<<空肚講宵夜>>一姐推介過呢間尼泊爾餐廳,一於試下我從未接觸過既新菜式餐廳雖小,但打造到好似一個熱帶森林咁🌴,加上昏暗迷幻既氛圍下,真係好有異國風情Welcome to the Jungle呢杯用上Rum酒、苦艾酒、青檸、熱情果 & 西柚調製而成既cocktail,隻杯仲插住左支燃點著既香木卷真係好似去左d部落既感覺,好有特色Tropical Smoothie平時咁甜咁肥既野我係一定唔會叫,入鄉隨俗,破戒一次啦🤭,呢杯smoothie係有菠蘿、芒果、熱情果同加左雲呢拿雪糕,咁多熱帶水果,唔會唔好飲Mixed Berries Smoothie呢杯就用上雜莓、益力多、煉奶製成,酸酸甜甜幾好飲Chat-Pate尼泊爾炒米通,加了煙燻水牛肉乾,成碟都幾重香料既味道,個煙燻水牛肉乾真係好似食緊一粒炭咁,好乾好硬味道亦都麻麻Pani Puri香料醬酥炸球,酥炸球入面有d好似薯仔、鷹嘴豆蓉、洋蔥既餡料,再倒入中間壺凍湯食,不過一倒完要即刻食,唔係會淋晒同漏晒d湯出黎,味道好豐富,香料味都幾重,食法同味道係一

Welcome to the Jungle

Tropical Smoothie

Mixed Berries Smoothie
呢杯就用上雜莓、益力多、煉奶製成,酸酸甜甜幾好飲

Chat-Pate

Pani Puri
香料醬酥炸球,酥炸球入面有d好似薯仔、鷹嘴豆蓉、洋蔥既餡料,再倒入中間壺凍湯食,不過一倒完要即刻食,唔係會淋晒同漏晒d湯出黎,味道好豐富,香料味都幾重,食法同味道係一道幾有趣既小食

Laphing
呢款有d似四川菜既粉皮,用上大量既醬油、醋、蔥、辣椒、芝麻,仲加左d媽咪麵,係一款凍食涼拌,又辣又惹味

Momo
叫了一半蒸一半煎,入面就揀左雞肉餡,尼泊爾餃子外形有d似小籠包,個皮都幾薄,雞肉餡因為平時較少食到,佢亦都整得幾好食,唔會覺得好乾,入面仲好juicy, 蘸埋個辣椒醬就更惹味,煎同蒸都咁好食

BBQ Babyback Ribs (Half rack)
燒烤豬肋骨d肉好腍身,燒烤醬都調得幾好味,仲有d幼薯條沙律菜伴碟,味道不錯

因為地方唔大既關係,d聲走唔到,加上餐廳既音樂,真係要係入面嗌先聽到隔離講咩,整體食物幾有新鮮感,久唔久試下新菜式都係一個幾好既體驗