好耐無用過訂枱平台App訂座食飯,最近又突然對印度菜好有興趣,加上星期日行遠少少去開堅尼地城嗰頭,喺各樣因素嘅驅使下,我就Book咗呢間「KTM Bar and Kitchen」試下。中午12:30有半價優惠👍,早啲起身都值🙈,折扣後每人大約$85左右。我哋準時去到,餐廳無乜員工,等咗陣都無人招呼我哋,所以自己坐低😅。第一個感覺係好熱,第二個感覺都係好熱,大約坐咗半個鐘先好啲,第三係因為大玻璃窗嘅關係,所以比較曬☀️。餐廳裡裡外外環境都幾色彩繽紛,富有民族風味。不過夜晚可能係酒吧嘅關係,加上又有得食水煙,冷氣唔夠,浸Shisha味揮之不去...,有啲趕客。餐廳主打印度菜同尼泊爾菜,餐牌大大張,翻譯哂做中文同英文,清晰易睇👍。平日應該有做午市套餐,週末就好似無。印式薯仔沙律Aloo Chat($42),依個係辣味嘅蕃茄薯仔🥔,薯仔偏淋身,味道幾重香料味,都辣辣哋,仲要有好多我唔鐘意嘅蔥同青豆。整體無乜特別,一般般。青瓜乳酪Raita($52),由於我係🥒青瓜控,所以一喺Menu上見到就嗌咗...。出到嚟同我想像中唔同,應該係我少食印度菜唔識啫。啲乳酪酸到盲都識開眼呢,醒胃嘅,但對我嚟講幾啖
Aloo  Chat
Raita
青瓜乳酪Raita($52),由於我係🥒青瓜控,所以一喺Menu上見到就嗌咗...。出到嚟同我想像中唔同,應該係我少食印度菜唔識啫。啲乳酪酸到盲都識開眼呢,醒胃嘅,但對我嚟講幾啖已經乜都夠哂。至於青瓜,就係好碎好細粒,味道唔出。
接下來就係食印度餐必備嘅咖哩同薄餅喇🇮🇳 👳🏿‍♂️。
Chicken  Curry
原汁咖哩雞Chicken Curry($98),印度咖哩普遍都不會太辣(好似有得揀辣度,但佢無問我...),依個亦然,有少許椰香。🥘咖哩雞份量都足,雞肉大約有四件,肉質幾嫩,唔好睇個兜細細,啲汁夠哂點有餘。
Kashmiri  Naan
甜烤餅Kashmiri Naan($35),其實Naan🥙有好多種,我都唔係好識分,係上網見人哋話甜薄餅幾正,先試下。估唔到出到嚟都唔錯喎,薄餅中間夾咗好多橙色一粒粒,估計係椰絲嚟,甜甜的,都幾特別,可以一試🤤。
Momos
其實食完上述幾樣菜式都飽飽地,但一早嗌咗餃子又想試埋佢。點知餐廳漏咗單...,好彩唔使再等好耐就有得食。🥟尼泊爾小籠包Momos($48/5隻),餡料可揀豬、雞或者蔬菜,我哋要咗豬肉Pork🐷。烹調方法可揀湯底(Soup-base (Jhol))、蒸或炸,我認為如果唔食炸嘅,可以試湯,因為係蒸完放落湯到。個湯有啲花生醬味,不過唔太夠熱,但餃子本身絕對有驚喜,因為係皮滑同爆餡的,鹹咗少少,但仍然係好食的😋。餃子大大隻,造型真係好似小籠包,所以依個中文菜名改得非常貼切!
總括嚟講,呢餐印度午餐都OK嘅,但食物味道唔算太突出,同行中應該有唔少比佢優秀。不過MOMOS小籠包就真心唔錯,係尼泊爾菜式,唔知係咪咁多地方有得食呢?如果嚟開依間餐廳,就不妨試試吧!店員其實都幾友善嘅,但始終感覺服務唔夠細心,有改善嘅空間🙏🏻。
2020-05-17
Chicken  Curry