2009-07-05 5 瀏覽
是日有事要到大角咀,午飯時間即刻飛去奧運站(但唔記得左帶相機),之後見仲有少少時間先要返去,就到左大全街的喇沙。雖然係午飯時間,但依間舖同神廚館一樣係冇咩人的,奇怪。大熱天時,真係見到碗湯麵都已經流汗,所以最後都係叫左個特式咖哩牛腩,有飯同鬆餅揀的,選了後者。咖哩當然係整定的,而個鬆餅就見到透明的廚房入面既印度師傅好落力咁不斷整,好快就有得食了。啲野食係擺左係個盤上,最大格的擺鬆餅,另外兩格放左兩個細碗,一個係咖喱,一個係雜菜。見到有咁多菜,對於我依啲唔會主動叫菜食的人來講都係一件好事,幾開心的。第一時間就夾左舊牛腩去試,煮得夠腍亦都幾入味,好食﹗之後,即刻搣左少少鬆餅點咖哩食先至發覺唔妥 -- 咖哩冇香味的,但啱啱舊牛腩又好似OK既?再試真啲,真係喎,咖哩缺乏香味,既唔似印度咁用大量的香料,又唔似東南亞咁用上椰漿...。個牛腩本身有調味同可能因為用咖哩煮過一段時間,味道較為好,但如果就咁食或用上鬆餅去點就食得出咖哩本身的味道...。其實並唔係差的,如果係茶餐廳的話可能會收貨,但作為一間東南亞餐廳實在做得不夠好呢。除左咖喱唔夠香之外,其實其他各方面都做得很出色的。鬆餅好食,鬆之餘亦夠香

除左咖喱唔夠香之外,其實其他各方面都做得很出色的。鬆餅好食,鬆之餘亦夠香,而且份量幾多的,食完好飽。個奶茶亦都驚喜沖得不錯,有茶味,比一般的餐廳好。絕對可以再來畀多一次機會的。
2009-07-03