2016-12-11 9466 瀏覽
話說賴生本來偷偷地約左成班好耐冇見既舊同事同屈小姐聚舊,係十萬個要求之下賴生諗好左食咩啦!之但係⋯由於屈小姐極懶,賴生用盡千方百計都呃唔到屈小姐陪佢出旺角,唯有⋯和盤托出😅,直接約佢去啦! 點知原來果間冇6人枱,好在屈小姐內置左美食地圖,臨時變陣去左泉章居!(p.s. 大家以爲賴生想約大家同屈小姐慶祝週年紀念,但賴生又點會要大家做電燈膽呢)講番正題,呢間泉章居就係一般中式既酒樓黎既,當日冇乜人,所以我地都坐得幾鬆動,一坐低就睇menu叫野食!我地6個人叫左個4人餐+2個餸😝😝1)金牌鹽焗雞 (4.5星)- 隻鹽焗雞本身都已經超入味,就咁食都好好食!好重既咸雞味!而呢個鹽焗雞係可以成功用鹽逼到雞味出黎果隻- 隻雞好滑哦!亦唔太肥!仲好厚肉添- 點少少醬(真係少少好啦)雞味就更出!2)豉汁蒸白鱔 (4星)- 唔錯既,豉汁都較得好滋味!不過略嫌白鱔唔夠厚肉,食唔到彈牙果種口感 (再次偷偷地話你地知,賴爸爸整煮鱔有一手嫁,所以比較之下呢度就⋯唔算出色囉)3)粉絲牛仔骨煲 (3.5星)- 因爲屈小姐鍾意食粉絲,而舊同事們鍾意食牛仔骨,所以我地就點左呢個,滿足晒大家既願望啦!- 牛仔骨ok! 都整

我地6個人叫左個4人餐+2個餸😝😝

1)金牌鹽焗雞 (4.5星)

- 隻雞好滑哦!亦唔太肥!仲好厚肉添

- 點少少醬(真係少少好啦)雞味就更出!

2)豉汁蒸白鱔 (4星)

3)粉絲牛仔骨煲 (3.5星)

- 牛仔骨ok! 都整得入味而唔算un!

- 不過粉絲就要扣分啦,雖然吸到牛仔骨既精華,但一夾起黏埋成餅野咁⋯點食呢?唯有整散佢啦⋯⋯

4)蟹肉扒豆苗 (4星)

- 份量唔錯喎!6個人都夠食

- 豆笛都嫩,唔算太油!

- 就咁用眼睇都見到好多蟹肉,食落都食到既
!蟹肉味仲比豆苗吸到添!

5)例湯 (花生雞腳湯)(4星)

- 都好足料,有幾隻雞腳同幾舊肉既,湯都好夠味嫁!不過可以再多D花生,應該會再甜D!

- 好多煲,一人應該可以分到碗半至兩碗

4人餐外加既餸

6) 蜜糖蒜香骨 (4星)

- D骨炸完都乾身,唔會滴油,加上蜜糖纏繞住成舊骨,甜甜地!幾好送飯嫁!肉都好大舊添!

7)大良炸鮮奶 (3.5星)(幾特別嫁!)

- 岩岩炸起熱既時候呢,幾好嫁,甜甜地帶奶香!入面仲融融地好滑
仲有砂糖比你點添!

- 可惜係層粉好好好厚 ,食一舊就飽飽地(好掛住同屈小姐係士林夜市食果串炸鮮奶呀

- 一定要熱食!凍左個皮出哂油,加上好厚粉,屈小姐就拆左入面個餡就咁食

今晚仲傾番之前好多野
!雖然大家都各散東西,但做同事果陣都幾開心既,尤其係賴生

#原來我們和愛情曾經靠得那麼近❤️❤️
#有好同事番工係開心既