2022-11-27
餐廳座落於尖沙咀I square ,裝修用左淺藍色做主色,配合埋新加坡🇸🇬馬來西亞🇲🇾既特登壁畫,有種親身到訪星馬既感覺。 聽職員講最近係【黃大仙現崇山商場】開左分店,住附近既朋友仔都可以去試下尼間餐廳既星馬美食!👍🏻 -主食 -⦁新加坡鮮蝦喇沙麵 $88每次去親食東南亞菜,只要餐牌上有喇沙,基本上必點!有種食勻唔同餐廳既喇沙一樣。真心尼間餐廳既麵底係我鍾意既油麵,之前試過唔同麵質,喇沙都係配油麵 / 米粉最夾。湯底香稠濃郁,椰奶香味好出,食落口微辣,非常惹味。✨仲可以另外加螄蚶。 ⦁魔鬼魚辣死你媽椰漿飯 $108唔知大家有冇食過【魔鬼魚】,今次係我第一次食。食落口滑身得黎仲帶點彈牙,骨就有點多,幸好每條骨都好粗,唔會揀親死。而【辣死你媽】其實場一d都唔辣,只係椰漿飯果馬來西亞既諧音(Nasi Lemak)。藍色既米飯用上椰奶去蒸,上面蓋上一隻煎蛋,配埋秘製辣椒醬、炸花生、鳳尾魚、黃瓜片等,口感非常豐富。 - 小食、飲品 -⦁南洋咖吔多士 $48有得揀蛋黃、榴槤同班蘭其中一款口味。我地揀左班蘭味,厚厚既牛油配埋咖吔,非常地獄既食法,但真心好味! ⦁金杯 $8
-主食 -
⦁新加坡鮮蝦喇沙麵 $88
⦁魔鬼魚辣死你媽椰漿飯 $108
- 小食、飲品 -
⦁南洋咖吔多士 $48
⦁金杯 $88
尼個小食充滿娘惹菜既味道,外殼香脆,加上蝦肉、沙葛及蘿蔔絲等餡料,整體口感爽脆,醬汁特別多,超級開胃。
⦁馬來西亞拉茶 $28
其實拉茶即係奶茶,尼杯拉茶既茶味唔算好濃,奶味比較重,可能我地揀左凍飲,冰太多沖淡左少少。我諗熱既味道應該再出D。