2022-11-06
假期期間嘆下晚餐。彌敦左岸位於尖沙咀K11 後面,好岩行完街黎食。烤法國原條野生多佛龍脷魚皇好大條,係我兩隻手掌size。平時好少原條食龍脷柳,今次以整條烤嘅製法,更顯魚味,魚皮亦有微微烤味。汁方面以蕃茄汁做主,酸酸甜甜。特別喜歡旁邊吸曬醬汁嘅麵包粒。配料有焗薯、烤蔬菜。爸爸發板點西班牙黑毛豬火腿薄餅,估唔到Pizza都咁出色。材料好足,黑毛豬火腿平均分配,每片pizza 都有。黑毛豬咸香加微苦火箭菜配巴馬臣芝士極夾。Pizza仲用咗Mozzarella芝士,輕易做到拉絲效果。放假人都開心啲,胃口都大啲。追加咗小食,意大利生牛肉他他。簡單就是美,配少少檸檬汁就帶出牛肉甜味,整體他他好清新。生蛋synchronise所有材料,亦增加濕潤感。食完令我對他他興趣大增。針對節日,點咗餐廳期間限定嘅cocktail去chill下,記念如花美麗及珍貴嘅假日。Just Left from Clover-Club,易入口。期待下次假期來臨,再發掘美食。
烤法國原條野生多佛龍脷魚皇
烤法國原條野生多佛龍脷魚皇好大條,係我兩隻手掌size。
西班牙黑毛豬火腿薄餅
意大利生牛肉他他
Just Left from Clover-Club
期待下次假期來臨,再發掘美食。