天氣涼涼地就想食辣野暖吓,稍稍去除涼意🤧 諗起韓國菜,就諗起去韓國餐廳聚集嘅金巴利街搵食~經過#hanspoon見到門口有唔少人等位,一於試吓 ヘ( ´∀`)ノ店員係講韓文嘅阿珠媽,而且發現店內有韓國客人就感覺特別正宗😛 整體嚟講,Han Spoon 感覺偏向家庭式料理,座位較狹窄🤔 Lunch menu真心抵食,見到份量同隔離枱散嗌一樣多🤭 口味上個人覺得唔夠辣,不過鐵板烤雞幾好可以翻啅😋 ========================🇰🇷 小菜有泡菜/大豆芽/燉薯仔泡菜微微辣,唔太酸爽脆易接受👍 大豆芽帶濃濃麻油味,中規中矩👐 燉薯仔腍身偏甜,入口即化,太甜唔啱我口味🐜[ 鐵板烤雞飯$68 ]呢份烤雞幾重口味啱我😆 上菜時仲聽到肉喺鐵板上肉吱吱聲😌 雞肉醃得入味,味道鹹甜帶淡淡辣味,放喺鐵板上烤至焦焦幾香口,但切得比較碎,差咁啲口感🤔 鐵板烤雞真係超好送飯啊🍚[ 辣部隊鍋拉麵➕烤肉飯捲套餐$89 ] 鐵鍋內配料份量不少,午餐肉、香腸、豆腐、雞蛋同埋泡菜,麵條食到最尾都彈牙爽口(鍾意食韓國麵嘅原因🤤)湯底感覺似韓式即食麵味道,而且bb辣度唔過癮,不過呢鍋飽足感夠👍[ 烤肉飯捲 ]

========================
🇰🇷 小菜有泡菜/大豆芽/燉薯仔
泡菜

[ 鐵板烤雞飯$68 ]
鐵板烤雞真係超好送飯啊🍚

[ 辣部隊鍋拉麵➕烤肉飯捲套餐$89 ]

[ 烤肉飯捲 ]
烤肉飯捲
飯捲口感紮實但清爽,紫菜滲出淡淡麻油味,滿滿嘅蔬菜口感脆脆,烤牛肉較少唔突出,記憶點唔明顯🤔
========================
Han Spoon