2025-03-23 167 瀏覽
今次我同朋友嚟到一間尖沙嘴既泰國餐廳,最主要係想試吓佢嘅泰式船麵,細細碗好適合大家想試吓唔同嘅味道,而且佢啲小炒都好唔錯~ 環境充滿泰國風情,好啱週末同朋友嚟食吓: ⭐️ 三口船麵一次過食足款不同口味嘅船麵!泰斗招牌牛船河真係一絕,河粉滑順,搭配嫩滑的牛肉,湯底香濃,味道層次非常豐富,真係好正!🍜泰斗招牌豬肉河同樣出色,呢個我就簡左金邊粉,豬肉煮得剛好,佢好掛汁吸收咗湯汁,食落去味道鮮美,絕對係一碗滿足的美食!🥢泰斗招牌牛腩河就簡左蛋麵,對比起河粉同米線,蛋麵嘅口感更加彈牙,加上湯底濃郁,真係食到每一口都好有幸福感!🥘⭐️ 蟹肉奄列呢個蟹肉奄列真係好正,蟹肉鮮甜,蛋香濃郁,口感滑順,佢嘅蟹肉非常之澎湃,份量好多,而且蟹肉好彈牙,所以食落滿足感好強,亦都好容易飽足~ 食埋呢個都已經飽咗七成!⭐️ 泰式炒通菜*平時我食泰國菜都好鍾意叫炒菜,今次就叫咗炒馬拉盞,通菜,通菜清脆可口,搭配蒜香,味道清新又香辣嘅味道!⭐️ 牛奶烤豬肉(2串)呢個烤豬肉外脆內嫩,呢個算係我近排食過最好食嘅串燒,佢嘅肉質好軟,味道香甜,再加上佢嘅配菜青瓜,酸酸美味,亦都平衡咗個油膩感!🍹 班斕神仙水(凍)呢杯班斕神仙水清甜可

⭐️ 三口船麵

⭐️ 蟹肉奄列

⭐️ 泰式炒通菜*

⭐️ 牛奶烤豬肉(2串)

🍹 班斕神仙水(凍)
呢杯班斕神仙水清甜可口,味道獨特,飲落去非常消暑,夏天必飲!🍈

🧊 泰式奶紅茶(凍)
呢杯泰式奶紅茶香濃滑順,甜度適中,我覺得佢比起平時加入嗰啲茶味更加濃郁,終於飲茶香味嘅朋友仔可以試!

⭐️ 芒果糯米飯
最後嘅甜品,呢個芒果糯米飯真係無得輸,芒果香甜,糯米柔軟,搭配椰漿,而且佢呢度配搭嘅仲係紫糯米,食落去真係好滿足!!

泰絕 (尖沙咀)
尖沙咀科學館道14號新文華中心地下10A號舖