2023-02-16
好耐無食過韓燒喇🔥 呢日同男朋友黎到尖沙咀韓國街覓食,經過「南대門」門口有oppa介紹就決定試呢間啦🤭 室內環境都幾地道,有韓式鐵製圓枱,全部店員都係韓國人,係香港都可以搵返韓國味道~ 下次想體驗正宗韓燒都會黎呢度,值得encore✅餐廳主打韓國地道美食,除左烤肉仲有其他選擇:炸雞﹑醬油蟹﹑春川炒辣雞﹑芝士豬肋骨﹑傳統濃湯﹑鍋物等等,可以一次過試哂當地美食!一坐低店員就送上清新開胃小菜,有泡菜﹑醃生菜﹑醃茄子﹑芽菜等待,仲可以免費任添🥹 ♢ 🐖豬肉拼盤 $430五花肉 / 護心肉 / 豬頸肉 / 醬醃薄切五花腩兩個人唔想叫太多,叫個拼盤就最適合,餐廳幫你諗好哂食乜🤣 見到咁多款高質靚豬肉,即時胃口大增!呢個set都幾抵食,每款豬肉都有好幾件,仲可以任添生菜﹑泡菜,兩個人食都夠飽!特別鍾意薄切五花腩,肥瘦平均,燒過後充滿油脂香氣。而男朋友就鍾意五花肉,夠哂肥美厚身,入口超滿足!拼盤仲包左一個湯 (大醬湯/泡菜湯),大醬湯有好多蜆肉同豆腐,豐富足料,味道微辣又帶有鮮味。♢ 🐓雞肉 $150份量有180g,有兩大塊雞肉~ 雞肉燒過後逼出雞皮既油脂,肉質又夠嫩滑,口感同味道都超正! ♢ 🍜水
♢ 🐖豬肉拼盤 $430
五花肉 / 護心肉 / 豬頸肉 / 醬醃薄切五花腩
♢ 🐓雞肉 $150
♢ 🍜水冷麵 $90
食韓燒當然要入鄉隨俗,韓國人習慣食個水冷麵黎解膩。冷麵酸酸甜甜,清新開胃。麵質入口煙韌彈牙,冰涼感覺簡直涼透心~ 大家不妨請店員幫手剪開麵餅,食得更方便。
♢ 🍶米酒 $100
燒酒就飲得多,今次想試下米酒~ 味道更加香醇順口,充滿米香,又無燒酒咁嗆口。係呢度可以試到韓國正宗飲法~ 店員搖勻瓶身,將米酒倒入酒缸中,比我地用湯勺一匙匙裝黎飲,好特別既體驗!