2019-06-21 599 瀏覽
食放題已經成為香港人不可或缺的一款飲食文化,成班日唔知食咩好的時候,日式放題係其中一個熱門選擇。今次我去到位於尖沙咀(其實近之佐敦站多D)的一間以日韓為主題的放題餐廳。餐廳以QR Code下單,環保之餘,仲免卻了唔見單的機會,一舉兩得。食放題當然一開始就叫刺身先啦!呢到的刺身選擇唔算少⋯ 雖然無我的Favourite呑拿魚,不過都有貝類的刺身,包括北寄貝、帶子、鮑片、榮螺片、赤貝及醬油鮑魚。整體睇顏色鮮明,食落都好新鮮。係咁多款的辣身中,我較鍾意帶子。佢比一般放題店的刺身厚身。係刺身中有醬油鮑魚,我都叫左一粒試下。鮑魚雖然唔大隻,但都幾厚肉。彈牙的鮑魚醃得幾入味,加上微微的辣味,整體都幾惹味。餐廳的壽司仲有好多選擇,手握、火炙、軍艦、黑松露及卷物。大家仲可以邊飲清酒及梅酒哦~ 我今次就淨係飲左清酒,清酒的味都幾香,而且酒味唔算淡。除了壽司,餐廳仲有幾款手卷提供。我相信最受大家歡迎的都係海膽手卷。海膽的份量雖然有點少,但質數還好。食生的食到咁上下,就轉食熟食了。如果大家同我一樣好鍾意食蒜的話,就一定要叫蒜香燒生蠔!因為佢的蒜蓉多到蓋過蠔肉!(笑)鍾意食香口野的我,食放題一定會叫爐端燒。日

刺身

係咁多款的辣身中,我較鍾意帶子。佢比一般放題店的刺身厚身。
帶子

醬油鮑魚

清酒

海膽手卷

蒜香燒生蠔

鍾意食香口野的我,食放題一定會叫爐端燒。日式一口甜薯仔係基本上我每次必叫,佢出面微微脆脆地的外皮,加埋香軟的薯肉,令人一食再食!鹽燒雞腎串燒得夠乾身,口感都幾爽口的。唯一有少少失望的係黑椒燒牛舌串,燒得稍為有少少唔夠香口。
爐端燒

炸物中,我較推薦大家試香脆甜蔗蝦。佢的蝦膠打得爽口彈牙,而且入面仲有少量的蝦粒,口感比平時的蝦餅更豐富。
炸物

應該有唔少女士同我一樣,食壽司時,都會叫一碗熱辣辣的茶碗蒸。餐廳有提供新鮮的茶碗蒸,係放題店基本上無見過。細細碗的蒸蛋都算幾滑,而且味道都好夠,值得一試。
茶碗蒸

見到芝士牛油炒雜菇呢個名已經令我不能自拔!雖然賣想不太好,不過食落就有好香的忌廉及芝士味。盡管我已經開始飽,我隻手都不時灰多兩塊菇。
芝士牛油炒雜菇

到左甜品了!餐廳除了有一口蛋糕、大福、木糠布丁外,仲有超多雪糕可以選擇,當然有大牌Dreyer's、Movenpick,仲有多款來自韓國的雪條。而我自己就揀左呢個鯛魚綠茶紅豆雪糕批。佢味道唔係好甜,係帶有少少苦味的綠茶味,唔鍾意太甜就可以考慮下食呢個。
雪糕批

整體黎講,餐廳的落單及上菜安排都不錯,所以叫的野都齊 (而且唔似其他放題店,亂將人地叫的野食比埋你)。佢其實仲有好多日韓的韓式步隊鍋、日式豆腐鍋、泡菜餃子、韓式炒粉絲及冷麵,不過我已經飽到上心口,食唔落了,歡迎大家黎挑戰一下!(笑)

不過其實餐廳本身應該會有郁郁下的八瓜魚及醬油蝦食架,不過咁岩我去個日無,如果大家想食埋呢兩樣野,可以食之前打黎Confirm左先(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)
帶子
醬油鮑魚