2023-05-29
📍尖沙咀日式鐵板燒晚餐推介 @utsukushi_teppanyaki.and.sake 📍尖沙咀鐵板燒-媄鐵板燒日本料理和酒都有幾個月冇食過鐵板燒😋🩵今日想同大家分享位於尖沙咀嘅日式鐵板燒餐廳🏡無論係員工嘅友善度 座位嘅舒適度 都好似有一種家嘅感覺🥹而且味道同埋性價比都好高!同大家分享吓啦👍🏻🥂🦞精選二人前套餐 $2480/2人🥗沙律佢哋嘅前菜同其他餐廳一樣 都係一定有沙律先!👍🏻🩵但係特別在嘅就係有好多新鮮嘅水果喺上面 而且沙律汁入邊嘅柚子味十分之濃郁!🔥好多層次!🦞龍蝦汁茶碗蒸沙律之後就嚟咗茶碗蒸 第一次見喺鐵板上面整茶碗蒸!🥲🩷睇得出師傅嘅心機同埋手勢!而且師傅對蛋熟嘅程度亦都好有經驗!食落去好滑捋埒~ 上面嘅龍蝦汁加落去好得意 提升左成件事嘅鮮味🦞🐟香煎帶子配烏魚子,淡鱈魚碎平時煎帶子就食得多 今次呢個做法幾得意 師傅批咗啲烏魚子同淡鱈魚碎落去 烏魚子嘅鹹味反而吊咗帶子鮮味出嚟!用呢個方法來吊味好得意😋🩵🌊日本蝦夷鮑魚配鮑魚肝醬接住落嚟就試咗呢一個鮑魚 首先擺盤十分之美麗😋👍🏻另外鮑魚都煎得好香口 點埋側邊嗰個鮑魚肝醬 真係越食越開胃!🐟金鯛立鱗燒配酸菜魚汁講真金鯛立鱗燒呢一
📍尖沙咀鐵板燒-媄鐵板燒日本料理和酒
🦞精選二人前套餐 $2480/2人
🥗沙律
🦞龍蝦汁茶碗蒸
🐟香煎帶子配烏魚子,淡鱈魚碎
🌊日本蝦夷鮑魚配鮑魚肝醬
🐟金鯛立鱗燒配酸菜魚汁
講真金鯛立鱗燒呢一道菜色 每次去食鐵板燒都會試到!但係從來未試過加酸菜魚汁!👍🏻聽師傅講 酸菜魚汁係佢哋自己調味嘅 酸酸甜甜 麻麻辣辣 去埋落個金鯛都幾得意!
🦞香煎龍蝦
好似好少會見到餐廳用活生生嘅龍蝦 直接擺落鐵板到煎!但係喺呢一間度見到 即刻大開眼界😍師傅原隻龍蝦拆殼 龍蝦嘅新鮮程度完全反映喺龍蝦嘅本身 好有鮮味!個汁亦都好開胃♪( ´θ`)ノ
🪿香煎鵝肝配冰菠蘿
唔知係咪太耐冇食過鐵板燒!極度掛住鵝肝嘅香味🥲🩷首先佢有好重嘅鵝肝油脂香味!配埋落快脆卜卜嘅麵包到我覺得好好食!另外冰菠蘿都好特別~ 有一種好開胃嘅感覺!
🥩香煎日本和牛
你到最後亦都係最精彩嘅一味主菜 就係香煎日本和牛😍🥂師傅recommend咗5成熟俾我哋~ 完全冇介紹錯 加埋師傅嘅調味 (basic 鹽同埋黑椒) 簡直係一流!最重點係竟然加埋日本芥末落去一齊食 會吊到和牛香味🥩🐄好正!
🍚日式炒飯
本身我自己食鐵板燒每次食都炒飯個位就已經唔想再食😂!但係呢一間嘅炒飯越食越開胃 佢哋冇落肉 但係反而就少咗浸肉嘅油膩! 好新奇 食到我一啖接一啖
🍲龍蝦麵豉湯
啱啱食龍蝦嘅時候 見到師傅拆晒啲殻俾助手 已經好好奇用來做乜!原來就係用黎煲麵豉湯!好濃嘅龍蝦味 而且煲完嘅龍蝦仲有蝦膏喺上邊😍🌊好友鮮味好好飲!
🥦炒雜菜
炒雜菜雖然普通 但係就偏偏解除左之前食肉嘅膩!
🍞焦糖吐司配雪糕
師傅先用咗砂糖 再放麵包上去煎成焦糖吐司!好正 最後仲有雪糕 我哋琴日咁啱有柚子同埋芝麻味 兩隻味都好正 特別推介芝麻味 因為芝麻味好濃郁👍🏻👍🏻✔️
Btw 舖頭位置唔多 建議大家去之前先book位喔!🩷
————