2020-04-19
東南亞美食「亞參鷄飯Asam Chicken Rice」之前響中環已經開咗一間,不過最近比較少過海,就算有過都已經關門,而早幾日響九龍區終於開多一間,地點係尖沙咀新太陽廣場響地庫一樓免稅店(DFS內),大家可以響尖沙咀港鐵站隧道向廣東道方向,行到入新太陽廣場免稅店時,再行入啲就會見到,可以不見天日,算幾方便。依家仍然奉政府抗疫規定,店員會替每位進入餐廳之顧客量度體温及提供自動酒精搓手液機供客人洗手,証實無發燒後由店員安排座位,目測枱與枱之間都有保持1.5米距離,見到某些枱會暫停使用以用作保持足夠距離或使用分隔措施。餐牌比較簡約,好多馬來西亞飲品都好飲,但我最鍾意就係飲凍美祿,見到跟餐加$10,仲要好大杯、算幾抵、夠凍、甜度適中,即刻令我懷念馬來西亞嘅食物同飲品。點了馬來咖喱牛腩撈麵($78),加$10配凍美祿,馬來咖喱牛腩撈麵一上枱,見到賣相已經唔錯,咖喱牛腩吸收哂啲咖喱汁、牛腩不算腍有嚼口,亞參醬係用另一湯匙裝上(亞參(Asam)響馬來文意味係「酸」,也可表示羅望子和亞參果片,佢哋亞參醬嘅主要來源,其實仲有好多其他食材配料去整的,可自己上google睇下),油麵煙韌彈牙、每條都沾滿咖
馬來咖喱牛腩撈麵
點了馬來咖喱牛腩撈麵($78),加$10配凍美祿,馬來咖喱牛腩撈麵一上枱,見到賣相已經唔錯,咖喱牛腩吸收哂啲咖喱汁、牛腩不算腍有嚼口,亞參醬係用另一湯匙裝上(亞參(Asam)響馬來文意味係「酸」,也可表示羅望子和亞參果片,佢哋亞參醬嘅主要來源,其實仲有好多其他食材配料去整的,可自己上google睇下),油麵煙韌彈牙、每條都沾滿咖喱汁同亞參醬、酸辣交集、非常惹味,配菜都好好,仲有秋葵爽脆健康,花生又夠香口,如果薯仔腍啲就仲好。
亞參去骨海南鷄飯
見到餐牌封面第一句寫住「尋覓99分海南鷄飯」,咁剩低嗰一分去咗邊?點都要試下係咪咁堅?亞參去骨海南鷄飯(配鷄香飯及清鷄湯,$88,如轉鷄髀加$10),加$10配凍美祿,同食拉麵一樣,我都會飲啖湯先,清鷄湯飲到清香及少少胡椒味,原來鷄湯係用大量鷄殼、胡椒熬製鷄湯底,所以原汁原味;得知去骨海南鷄係用三黃鷄,而且大廚係專誠去到新加坡海南鷄名店文東記(文東記係用文昌鷄的)學習製作嘅方法,所以食到鷄肉肉質嫩滑唔韌、鷄皮又夠肥美,三色醬係屬新加坡系的,算合格,鷄香飯飯香撲鼻、飯粒分明清香之餘又不會太膩,整體而言係好好食、係心機之作,不過值唔值99分就見仁見智,因為每一個人心裏嘅尺都係唔同的。
店員有埋嚟問我食後感,整體係水準之上的,我有話唔知係咪個馬來咖喱牛腩撈麵嘅薯仔係專登煮到無咁腍,如果腍啲就仲好,我下次想去試叻沙、檳城蝦麵、巴東牛肉、亞參豬手同咖吔多士,暫時見到無乜人,希望人多時都仍可保持水準。
依家全日外賣自取有88折。