今次要介紹嘅係位於尖沙咀海防道一個暗角位,平時唔起眼嘅居酒屋🏮老闆係日本人但識講唔咸唔啖嘅廣東話十分逗趣,你會發現收工時候去有時都會見到有啲日本人去食,因為呢間居酒屋比同區嘅更地道,更有風味👍🏻.如果你係第一次黎,相信必定會有選擇困難症,因為佢本menu係成本書咁厚,由燒物,刺身,壽司,串燒,鍋物,基本上你講得出嘅日本料理都有😲drink menu 仲誇,同food menu一樣咁厚,sake,highball,sour,shochu,beer應有盡有:0)如果你係信得過小編我嘅話🙇🏻‍♂️不妨可以參考我以下推介嘅野食🤟🏻:基本上呢間居酒屋出名係燒物,所以基本上我每次黎都主要叫燒物小食,當中以($70)最為出色🤩,可見上圖我基本上係每次必叫,呢度嘅雞泡魚干唔同出面食個啲真係燒到變乾,而係保持濕潤多汁,配上沙律醬同少少七味粉食超惹味,呢個時候再飲返杯或者🍺所有不快都溜走🙌🏻.($68)牛舌切割成一口bite size卻保持一定嘅厚度,入口爽口彈牙,建議食時加少少🤏🍋檸檬汁更爽😋.($78)厚隻魷魚大大條燒得好靚🤟🏻配上嘅燒汁非常惹味,魷魚唔會燒到好乾,保持少少濕潤同嚼勁,建議食時可以連少少
雞泡魚干
基本上呢間居酒屋出名係燒物,所以基本上我每次黎都主要叫燒物小食,當中以[燒雞泡魚干🐟🔥]($70)最為出色🤩,可見上圖我基本上係每次必叫,呢度嘅雞泡魚干唔同出面食個啲真係燒到變乾,而係保持濕潤多汁,配上沙律醬同少少七味粉食超惹味,呢個時候再飲返杯[whisky highball]或者[lemon sour]🍺所有不快都溜走🙌🏻
鹽燒牛舌
[鹽燒牛舌]($68)牛舌切割成一口bite size卻保持一定嘅厚度,入口爽口彈牙,建議食時加少少🤏🍋檸檬汁更爽😋
汁燒魷魚筒
[汁燒魷魚筒🦑]($78)厚隻魷魚大大條燒得好靚🤟🏻配上嘅燒汁非常惹味,魷魚唔會燒到好乾,保持少少濕潤同嚼勁,建議食時可以連少少薑蓉一齊食.
明太子撈烏冬
至於一品料理方面,首推[明太子撈烏冬]✨($88)乃招牌之一,烏冬用上稻庭烏冬非常有口感,配上明太子忌廉汁好夾而不膩,超讚👍🏻
至於點解我會話呢間居酒店首選燒物,因為試過叫佢刺身/壽司唔算新鮮同出色,唯獨呢個 - [蔥碎吞拿魚腩卷]($68)做得幾好,蔥同吞拿魚嘅比例拿捏得好好,如果嫌齋食燒物唔夠飽嘅話可以不妨叫埋呢個🤪
總括嚟講雖然呢間居酒屋唔係所有料理都驚為天人,但勝在夠地道同性價比唔錯,人均消費大約$300左右,環境都算坐得舒服,收工係度飲返兩杯🍻食啲小食都不失為一個唔錯嘅選擇🤟🏻
(ps通常食完老闆仲會送你一兩張coupon等你下次嚟食可以送你啤酒或雪糕😝)
雞泡魚干
鹽燒牛舌