円相 ENSO📍尖沙咀漆咸圍1-3號地舖呢晚牙科覆診後,我同朋友決定喺尖沙咀食埋飯,行埋就快結業嘅丸急後先返屋企。我哋四圍行,沿路留意有無啲有興趣嘅餐廳。行到一條人影稀少嘅街道,見到有間門面幾特別嘅餐廳,睇睇餐牌,知道係食日本菜就二話不說入咗去。店內裝修簡約得嚟,又好有格調,牆上整齊地放住唔同嘅擺設,仲掛有結他同用手寫嘅簡介,同一般嘅居酒屋/酒吧唔同,別有一番風格。 💰$42なすの淺漬け 🍆作為茄子頭號粉絲,我又點可以錯過漬茄子呢?漬茄子係日本家庭嘅常備菜之一,作為頭盤食非常輕盈清新,茄子以味醂及糖等混合而成嘅日式醬汁醃漬,咬落軟身多汁,比燒茄子來得清新。 💰$88いかげそ揚げ 🦑魷魚鬚即叫即炸,上檯仲係熱辣辣,口感非常香脆。粉漿厚度適中,混入紫菜碎加添風味,炸皮脆而不膩,完美地包裹住爽口嘅魷魚鬚。呢度嘅酒品種類豐富,而且居酒屋嘅氛圍亦好適合飲返幾杯,如果唔係第二日要返工,相信朋友已經食住呢道滋味佐酒小食,叫返兩杯杯嚟飲。 💰$72明太子だし巻き卵 🍳明太子玉子燒係呢度嘅大人気嘅招牌菜,人人呢到都會叫返件!厚燒玉子層次豐富,口感綿密細嫩,再係表面唧上大量鹹鮮嘅明太子醬,又灑上木魚碎,除
円相 ENSO
📍尖沙咀漆咸圍1-3號地舖

💰$42
なすの淺漬け 🍆

💰$88
いかげそ揚げ 🦑

💰$72
明太子だし巻き卵 🍳
明太子玉子燒係呢度嘅大人気嘅招牌菜,人人呢到都會叫返件!厚燒玉子層次豐富,口感綿密細嫩,再係表面唧上大量鹹鮮嘅明太子醬,又灑上木魚碎,除咗味道好之外,賣相亦好吸引。我同朋友經常食日本菜,食過數之不盡嘅明太子玉子燒,朋友邊食邊讚好,敢講呢度嘅玉子燒係我哋食過數一數二好食嘅,大家如對明太子玉子燒情有獨鍾,必定要嚟試一次!

💰$46
明太子おにぎり 🍙
燒飯糰一向係我同朋友嘅favourite,我哋熱愛到曾經自己係屋企自己整嚟食。今次見到有燒飯糰,都不妨貪心一啲,佢個明太子version試試。飯糰用既珍珠米比較黏身,表面塗上濃香嘅醬油後烤製,再係上面塗滿明太子醬,滋味無窮。

💰$118
明太子とエビの冷やしウドン 🍜
唔知道大家有無留意到,雖然唔係討厭,但其實我唔太鍾意食烏冬,所以一般都係同大家分享拉麵比較多。但朋友今晚指明想食呢度嘅冷烏冬,為咗唔好掃佢興,於是叫咗一碟做主食,估唔到呢道菜會係我全晚最鍾意嘅一道!首先,睇餐牌嘅時候我一心只係想叫鰻魚炒飯食,根本無認真睇,無留意到朋友揀嘅主食係冷烏冬,所以即使送到上檯,我依然覺得佢係一碟熱嘅明太子烏冬。真係到食第一啖嘅時候先發現原來係冷烏冬,涼涼地,最啱就係夏天食!

店舖選用較幼身嘅烏冬製作呢道料理,烏冬煙靭彈牙,拌入明太子醬增添鹹鮮味,亦有蟹籽增添口感,三隻大蝦非常爽口,配埋生洋蔥絲一齊食,簡直無得彈!

💰$38
とり皮 🍢
食食下心血來潮想叫返串串燒,我哋都不約而同地揀咗大家嘅最——燒雞皮!一串價錢雖然少貴,但雞皮脂肪量適中,調味唔會過份重手,加上烤得香脆,入口盡是油香,絕對值得呢個價錢。如果想經濟啲,可以跟佢哋嘅自選烤鳥串,$108就可以食到三款自選串燒!
  • 明太子玉子燒