2023-01-22 1246 瀏覽
◾️◾️◾️✨尖沙咀優雅別緻下午茶✨◾️◾️◾️要提早預約 CP值一般#mayfoodie_tsimshatsui ◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️有一日同朋友一齊去尖沙咀rosewood 品嚐到呢一個傳說中好難book嘅下午茶🙈謝謝朋友嘅安排呢🙏 好難得可以預約到如果唔係都唔會品嚐到咁多好西🤣 #本人大鄉里出城◾️◾️◾️◾️◾️[ 環境方面 ] ◾️◾️◾️◾️◾️👉Rating: 9 out of 10呢間餐廳隸屬高級酒店Rosewood, 裝修當然唔會特別差🙈呢個係港女必定打卡既下午茶, 桌面以大理石紋為主, 充滿貴氣✨而餐廳嘅沙發都用咗唔同嘅枕頭佈置, 坐上去特別舒適😆適合一大班朋友一齊喺度促膝詳談👍👍👍 一齊享受一個舒適別緻嘅環境◾️◾️◾️◾️◾️[ 食物方面 ]◾️◾️◾️◾️◾️👉Overall Rating: 6.5 out of 10這個下午茶餐差唔多要花費$600港元🥲 但係CP值不高🥲餐廳提供鹹點同埋甜點但比較上嚟鹹點比甜點出色🙈首先遞上嘅係 ✨三文治✨🥪分別用唔同嘅餡料製成例如係黑松露, 蘋果蝦, 煙三文魚及牛油果等味道不俗😋😋 而令我反而更加期待之後嘅菜式之後送上嘅係✨甜品架✨估唔到好味嘅鹹點就此結束🥲甜品架上面大
◾️◾️◾️✨尖沙咀優雅別緻下午茶✨◾️◾️◾️

如果唔係都唔會品嚐到咁多好西🤣
#本人大鄉里出城

◾️◾️◾️◾️◾️[ 環境方面 ] ◾️◾️◾️◾️◾️

👉Rating: 9 out of 10

呢間餐廳隸屬高級酒店Rosewood,
裝修當然唔會特別差🙈

呢個係港女必定打卡既下午茶,
桌面以大理石紋為主, 充滿貴氣✨

而餐廳嘅沙發都用咗唔同嘅枕頭佈置,
坐上去特別舒適😆

餐廳提供鹹點同埋甜點
但比較上嚟鹹點比甜點出色🙈

首先遞上嘅係 ✨三文治✨🥪
分別用唔同嘅餡料製成
例如係黑松露, 蘋果蝦, 煙三文魚及牛油果等
味道不俗😋😋 而令我反而更加期待之後嘅菜式

之後送上嘅係✨甜品架✨
估唔到好味嘅鹹點就此結束🥲

甜品架上面大概有幾款甜品,
包括raspberry 撻,甜品杯, classic scones 等

如果你本身係一個好鍾意食充滿澱粉嘅甜品的話,
你應該會好enjoy呢個甜品架…

不過由於本人麻麻哋澱粉,
所以食晒所有嘢之後覺得個口好乾🥲🥲

即使係咁, 值得一讚嘅係餐廳提供嘅✨拿破崙蛋糕✨👍👍😋
呢個係我最欣賞嘅甜品

拿破崙蛋糕整得好鬆脆, 而中間夾住嘅士多啤梨同埋cream 令口感更加豐富😋

而✨茶✨一共提供13款, 例如有紅茶黑茶herbal tea等…. 味道濃郁👍

服務員態度良好,
當我哋要不斷添加嘅時候都冇黑面🙈👍