💎總評分:10/10-酸菜魚同水煮牛同樣受歡迎,但好難一餐食哂兩款因為實在會太飽🫢,今次呢間開咗無耐嘅酸菜魚店推出鴛鴦鍋,一次過滿足兩個願望✨,小朋友先做選擇,小編兩款都要哂😆!餐廳以Tiffany blue為主色調舒服柔和,熊仔魚姚姚🐟(小編改的名)偏佈全店,極可愛!平日夜晚都座無虛席大排長龍,果然超人氣❤️‍🔥!1️⃣ 姚姚酸菜魚拼水煮牛肉 $308 (2人份)落單時可以選擇無辣、正常辣、加辣,仲可以加餸,小編㨂左"正常"食得輕鬆🌶️,另加$35萵苣片。鴛鴦鍋大得驚人,酸菜魚嗰邊唔單止多魚塊🐟,酸菜份量都好大方,仲有酸蘿蔔片。魚肉爽滑入味,間中有一兩舊有骨。特地選用發酵24日嘅水東酸菜,煮出嘅湯底更加入味😋。水煮牛更為有驚喜😍,牛肉質感比想像中好,厚薄適中又唔韌。湯底似加咗花生醬🥜,比較杰身,唔知係唔係呢?兩邊都有芽菜同寬薯粉 ,足料好飽肚👍🏻!2️⃣ 麻麻辣辣口水雞 $88𣎴過𣎴失,唔算太有驚喜,但都保持到一般口水雞嘅水準👌🏻,作為前菜開開胃都不錯。3️⃣ 椒麻皮蛋 $58選用黃金塘心皮蛋💛,晶瑩剔透得嚟亦有更濃嘅皮蛋味。4️⃣ 熗炒手撕蓮白菜 $58落單時好貼心咁可以選擇少油少鹽,但可能因為本身係
💎總評分:10/10
1️⃣ 姚姚酸菜魚拼水煮牛肉 $308 (2人份)
姚姚酸菜魚拼水煮牛肉
2️⃣ 麻麻辣辣口水雞 $88
麻麻辣辣口水雞
3️⃣ 椒麻皮蛋 $58
選用黃金塘心皮蛋💛,晶瑩剔透得嚟亦有更濃嘅皮蛋味。
椒麻皮蛋
4️⃣ 熗炒手撕蓮白菜 $58
落單時好貼心咁可以選擇少油少鹽,但可能因為本身係熗炒,出到嚟依然有少少油膩😂,不過心理上好過D,味道方面係好食嘅👍🏻。
熗炒手撕蓮白菜
5️⃣ 彩虹烏龍冰粉 $48
賣相吸引好有心思📸,食完辣嘢叫番個做甜品,必需的👏🏻!用上7款配料夠晒豐富,冰粉上面蓋滿青提子、酒糟、紅荳、丸子、花生、黑芝麻,相信係想打造彩虹嘅感覺🌈。咁多種配料夾埋又出奇地相配😋,酸酸甜甜,balance反主菜嘅酸辣,為晚飯畫上完美句號💯。
彩虹烏龍冰粉
通常網紅店都會俾人覺得淨係得個樣,搞下gimmick俾人打卡卻質素平平,但係試完後覺得食物質素名副其實的好🤤,環境同所謂嘅gimmick更係令成個用餐體驗變得更好👀。餐廳仲有參加海港城嘅coupon promotion ,去之前記得打去問下最新嘅update,用coupon食就更加低食啦💵!
環境服務:⭐⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐⭐
題外話/補充資料: 🚗 餐廳喺海港城,較近中港城嘅方向,直接泊harbour city方便又有優惠!
2022-05-19
姚姚酸菜魚拼水煮牛肉