2008-03-05 24 瀏覽
行完新世界, 過左馬路入黎加連威老道一帶食飯, 由緬甸臺開始, 經過赫德道, 一路在橫街找食, 行到厚福街, 被一間北方小館吸引了, 幸好只是停一停, 看了走, 再由信義街直行至金巴利街, 發現了我多次找不著的韓國街, 再找到這聞名已久的妹記.安排了位子坐低, 想食東又想食西, 看見隔離檯叫了一個炒辣椒. 問了伙記, 是豉汁少虎椒, 另外想了很久才想到上湯豆腐墨魚滑煲, 南乳香酥骨, 再炒多碟清菜.個辣椒, 豉汁一流, 辣椒又不算太辣, 味道送飯, 一流. 豆腐墨魚滑煲, 非常清淡, 墨魚滑內有馬蹄, 食得出是是自制的. 香酥骨, 細細粒, 加埋個南乳汁, 香口異常.地方是大排檔, 找到一個卡位, 比圓檯摺凳舒適, 伙記亦好有心機解釋介紹有乜好食. 有位印巴籍傳菜, 有時唔知佢是普通伙記與否, 叫佢埋單. 佢都好落力, 同我地走左去Cashier叫姐仔來收錢, 亦遠遠打眼色話已經叫了Cashier, 非常盡職.埋單$180 抵食!!

埋單$180 抵食!!