2023-03-28
返嚟啦~返嚟啦~去完轉台灣返嚟,又係時候約朋友派手信,放咗工嘅飯局當然要揀返間有得飲靚啤、食好嘢,仲有超正氣氛嘅餐廳!朋友推介呢間原本喺大坑、近日搬咗去銅鑼灣嘅Second Draft,話係少爺啤酒廠班底領軍,餐廳有好多款本地釀製嘅啤酒揀,嘢食仲好高質,去之前記得book定位,大家快啲GOGOGO!!炸雞塊我原本好怕食一般餐廳嘅炸雞,成日到會食到啲炸到柴晒或者放到唔脆嘅炸雞。但呢間嘅炸雞塊係真新鮮炸起,每啖都勁!脆!咬落去仲係好Juicy豐富雞油,熱氣嘢送啤酒係絕配呀!大坑薯條真係聞名不如見面,朋友推介嘅呢款大坑薯條,同樣係新鮮炸起熱辣辣,再用香料包括孜然、高菜、乾椒等炒香,好惹味!腐乳卡邦尼本身仲驚啲腐乳味好趕客,但佢哋嘅醬汁味道調得啱啱好,唔會有腐乳嗰種死鹹味,反而令卡邦尼多咗陣鮮香味道~啫啫牛筋煲牛筋食落軟腍彈滑,一上枱職員提醒我哋要趁煲仲熱炒炒佢,令牛筋更有風味,男朋友大讚呢款,話牛筋好入味,佬們要食啦~咖央西多難得嚟到又點少得佢哋嘅招牌甜品,西多又香又軟,夾著幼滑咖央醬,面頭仲有成球雪糕、斑蘭牛油同椰糖漿等,真係完美句號!Young Master啤酒1842 Island呢款
炸雞塊
大坑薯條
腐乳卡邦尼
啫啫牛筋煲
咖央西多
Young Master啤酒
1842 Island
呢款啤酒花味較重,係我好鍾意嘅少爺啤酒款式,好易入口而且好順滑,又唔會太苦澀,啱晒我~
鹹檸啤
飲落有陣陣鹹檸同酸味,少爺啤特登加入咗本地茶餐廳嘅鹹檸七風味,配牛筋、炸物好夾!