作為一個甜食蛋糕怪一直都對La Famille嘅蛋糕有一直嘅關注👻見到每款小版戚風蛋糕有咁精美吸引嘅外表都係$50-$60左右就覺得價錢好親民❤️特別係而家要留喺屋企抗逆,又可以買幾件蛋糕返屋企同屋企人分享🥰========================沖繩黑糖栗子蒙布朗 $54比起其他蛋糕個樣特別的,由香滑嘅栗子蓉圍繞住蛋糕,微甜而不膩,就連個半粒裝飾嘅栗子都好清甜🌰佢地嘅戚風蛋糕質感富有彈性又鬆身軟棉,濕潤度適中,配上幼滑唔太甜嘅忌廉感覺輕盈不膩✨ 黑糖味唔突出但對我而言啱啱好唔過火,所以依個蒙布朗係咁多款蛋糕最啱我口味🥰一定encore!========================英國伯爵茶 $54作為店內皇牌一定值得一試😆茶味淡淡地而清新,偶爾食到伯爵茶碎時會更出,適合大眾口味,但作為濃茶控期待可以食到更重茶香上面嘅一粒朱古力馬卡龍仲為蛋糕增添少女心💓========================青森蘋果吉士紅茶 $54店主推介時提及到依款蛋糕係唯一一款加入自煮吉士醬,不出所料淡淡嘅紅茶香同青森蘋果果然好搭✨內饀及蛋糕面頭亦加入放上粒粒爽甜事前炒香嘅青森蘋果🍎 切開流心吉

沖繩黑糖栗子蒙布朗 $54
英國伯爵茶 $54
青森蘋果吉士紅茶 $54
店主推介時提及到依款蛋糕係唯一一款加入自煮吉士醬,不出所料淡淡嘅紅茶香同青森蘋果果然好搭✨內饀及蛋糕面頭亦加入放上粒粒爽甜事前炒香嘅青森蘋果🍎 切開流心吉士醬即刻湧出,味道比普通忌廉更濃郁喔
日本柚子 $54
比起茶味嘅配搭依款蛋糕顏色更鮮豔引人注目~黃色嘅柚子忌廉加入上糖漬柚皮醬下較酸再由白色奶香重嘅忌廉中和酸度,仔細品賞可以發現戚風蛋糕體有柚皮絲夾雜,估唔到柚子味會咁突出🍊
意式香草奶凍 $54
香草奶凍滑嘟嘟,但牛奶香未夠香,但份量唔多之下存在感較低🤭除奶凍外上面亦加上藍莓作為裝飾,而蛋糕下層為原味戚風蛋糕,主要靠忌廉奶香調味整體較單調及普通,比起其他茶味等口味的確較遜色
巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
再食過指數🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
錫荷包指數💸:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
服務正指數👩🏻‍🍳:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
環境靚指數👀:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
========================
📍 La Famille (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海洋中心2樓Kiosk 5