2023-01-28 39 瀏覽
呢間舖就係鬧市中嘅一個轉角位,比較隱蔽,一入到去店員就即刻比左2杯水同小食比我地,當日嘅小食係辣味蜆肉拉麵款式唔多,總共有5款,其中一款係季節限定。我同朋友都揀左「白」—特濃豚骨拉麵,點麵時可以揀埋麵嘅軟硬度同需唔需要加蔥。我地就揀左正常硬度特濃豚骨拉麵 $82 (7/10)拉麵配有半隻流心蛋,兩大片豚肉,木耳絲,蔥花,仲有大大塊紫菜一黎到即刻飲左啖湯,湯底係豬骨湯味,比起其他舖個湯唔算好濃郁,但勝在鹹度啱啱好,冇加味精同埋唔多油,所以都飲左好多,食完之後都唔覺得好口喝。拉麵係幼身,食落幾彈牙,而且做到掛湯效果,塊紫菜浸落個湯到吸曬啲湯底👍🏻豚肉方面肥瘦均勻,肉身夠厚,有輕輕炙燒過雞軟骨餃子 $25 (8.5/10)小食方面就叫左雞軟骨餃子,佢嘅外皮香脆,入邊塞滿雞軟骨,十分有咬口,點埋沙律醬就錦上添花!5大件只係$25,十分抵食!

特濃豚骨拉麵 $82 (7/10)

豚肉方面肥瘦均勻,肉身夠厚,有輕輕炙燒過

雞軟骨餃子 $25 (8.5/10)