2017-02-10
一行三人到了旺角小聚,晚餐在Lab 66解決,朋友說算是紀念大家曾經都是實驗室的戰友而來這裏的。哈哈,過去為了趕上report due date,在lab裏不見天日忘我工作甚至連飯都忘了吃。今日朋友已為人母,為了家庭,就從前線退下來,在公司轉為part time,夠鐘就收工,基本上已很少入lab了,難得的小聚,還真是感觸良多。三個女子一個墟,我們大概真的太吵了,不好意思聊得太起勁,那就在加單多點食物好了。海怪沙律($108)先點些頭盤小吃,叫了一份沙律,海怪其實是軟殼蟹,剛炸好的熱辣辣很脆口,沙律菜新鮮,並沒有預先加醬汁,而係給了一瓶橄欖油同黑醋,可自行配撘口味,這樣仲好,唔怕過酸。咸牛肉芝士吐司配薯條($58)呢個小食好抵呀,超大桶薯條,又係新鮮炸起的,又香又脆,旁邊那個有點像他他醬又有點像蜜糖芥末醬的東東好好味,甜甜酸酸點薯條好正。咸牛肉加上熱瀜芝士基本上無得輸,咸香再加上外脆內軟麵包,好味。鑊仔廣島蠔餅($78)蛋煎得香口,蠔下得幾多又夠肥美,大量芫荽更添香氣,唯獨係油左少少,不過食蠔餅都預左,用紙巾印一印吧,自我感覺良好一點。煎韓式泡菜餃子($58)圓圓的泡菜粉絲餃子,飽滿多汁
圓圓的泡菜粉絲餃子,飽滿多汁,外皮煎得香脆,好味呀,但個辣醬堅辣,點少少好啦,唔好撈暈佢。
無睇清楚餐牌就叫左,以為係豬牛雞串燒,原來係羊牛雞,朋友話食落唔似豬喎先去睇餐牌,一向唔食羊嘅佢都話無野仲好好味添,不過個人覺得調味重手左,略咸。
發覺只點了一份主菜,全部都係點小食,哈哈,其實主菜都有好多野想食,但已點太多吃不下了。呢個自家漢堡好大個,勁厚身的手打漢堡肉,加上半熟蛋,蕃茄,生菜等,簡單又好味,一啖咬落去好滿足,不過會食到一手係醬汁,隻蛋又會漏汁,應該要好似朋友咁用刀叉將佢分屍食。
飲品方便只有自己點了一杯凍橙茶,飲起上黎同凍檸茶無乜分別。其實餐廳提供的飲用水已經係檸檬水,朋友話飲水已經夠,不想再攝取過量糖份。
食住野吹下,唔覺唔覺又過左一個快樂的晚上。