2016-03-18 179 瀏覽
亞嫂話佐敦有間食冰鎮芥蘭幾特別同小炒不錯,所以專登叫我地一家人去試下,但因為爸爸吾食辣關係所以儘量吾食辣而叫多海鮮試下…..大約7點半到達好開心仲有電視位坐添,我地4個人叫左6個餸,其實都份量吾少,差一點吃不完,而且坐得舒服同待應都Keep住比茶之類,感覺不錯。小炒王$108:沒想到咁多料,海鮮質素不錯而多,加上九王一起炒好香而有丁點辣香,腰果又夠脆,加上白飯一起食可以超送飯,怪不知果日食飯周邊幾桌人都叫小炒王吧。蒜茸焗蠔$198:仲以為一碟4隻咁少,點知亞嫂話原來勁多蒜茸入面竟然有2隻蠔,食落幾鮮甜有蠔味,而加上少少脆面的蒜茸,增加了不少口感和有蒜茸香在口腔肉,配合得不錯。冰鎮芥蘭$78:亞嫂必叫的芥蘭黎到勁多冰係度,食落去凍凍地又有芥蘭脆口和葉的軟熟,真的比較少可咁食,其實可以完全食到原來芥蘭味,但如果覺得太淡可以加豉油和芥辣增加味道,但豉油真的偏咸左少少,而且要快食,因為凍會溶。雞煲半隻$128:今次因為爸爸吾食辣原因而叫我從來未食過的吾辣雞煲,但味道出奇不錯,味道濃之餘還有雞香,雞肉份量多而肉質嫩滑,加上勁多配菜令到這個雞煲味道和口感增加不少,還有火KEEP住溫度令到汁滲入去更
雞煲半隻$128:今次因為爸爸吾食辣原因而叫我從來未食過的吾辣雞煲,但味道出奇不錯,味道濃之餘還有雞香,雞肉份量多而肉質嫩滑,加上勁多配菜令到這個雞煲味道和口感增加不少,還有火KEEP住溫度令到汁滲入去更加好。
金沙骨$98:以為係咸蛋果類,原來上桌係炸排骨加上酸辣汁,骨炸得香口又吾油,而且肉質保持到有口感吾太硬,酸汁就正常普通。
最後我地食左2個鐘左右,每位結帳$200一位,仲有海鮮同小炒,這價錢都合理而抵食。
2016-03-18