2013-03-29 972 瀏覽
男友話想食小炒, 但就要我諗地方上黎openrice search 旺角起頭一頁就見到"強記小廚"仲要無喊面, 一於訂位, 用網上訂位功能, 點知佢話8pm無2位我就再試下打電話問, 點知有位, yeah!所以下次大家最好親自打去問問其實由朗豪坊如果識路的話, 5-8分鐘就到位置都有點入同埋幾靜女仔朋友最好約埋幾個男生先好去呀!因為睇過openrice網友推介一個叫"金稻牛柳粒"超正心中只有呢味菜呢間小廚都好特別, 幾個國家既菜式都有泰國生蝦又有, 日本既刺身又有, 串燒又有, 中國既雞煲小菜又有不過我鐘意, 起碼可以一次過照顧唔同口味既朋友生蝦同三文魚刺身係我男友至愛 (野人, 哈哈)所以是切點的在點菜時, 侍應更推介是日特價靚湯我要了一客, "竹笙魚翅湯" $18其實咁平, 都無諗過會有幾多料起入面奶白色的魚翅湯, 有好香的魚味, 撈起也有竹笙及2小梳魚翅$18算係咁喇~三文魚刺身無乜特別, $18有6片生蝦很冰凍很爽口 $68 有8隻可能人多的關係, 小炒要等得耐d,最期待的金稻牛柳粒終於上檯喇, 新鮮熱辣原來金稻係暴暴飯焦來的, 加入大蔥, 茄子粒, 雞脾菇粒同牛柳粒炒成好香口
男友話想食小炒, 但就要我諗地方
上黎openrice search 旺角
起頭一頁就見到"強記小廚"
我就再試下打電話問, 點知有位, yeah!
所以下次大家最好親自打去問問

其實由朗豪坊如果識路的話, 5-8分鐘就到
位置都有點入同埋幾靜
女仔朋友最好約埋幾個男生先好去呀!

因為睇過openrice網友推介一個叫"金稻牛柳粒"超正
心中只有呢味菜
呢間小廚都好特別, 幾個國家既菜式都有
不過我鐘意, 起碼可以一次過照顧唔同口味既朋友

生蝦同三文魚刺身係我男友至愛 (野人, 哈哈)
所以是切點的
在點菜時, 侍應更推介是日特價靚湯
我要了一客, "竹笙魚翅湯" $18
其實咁平, 都無諗過會有幾多料起入面
奶白色的魚翅湯, 有好香的魚味, 撈起也有竹笙及2小梳魚翅
$18算係咁喇~

三文魚刺身無乜特別, $18有6片
生蝦很冰凍很爽口 $68 有8隻
可能人多的關係, 小炒要等得耐d,
最期待的金稻牛柳粒終於上檯喇, 新鮮熱辣
好香口, 不過牛柳粒肥左d, 2個人食哂成碟其實都有點膩口,
但真心, 呢味餸很有創意, 同埋本身鐘意食香口野, 所以呢個好o岩我心水

最後的 豆豉鯪魚炒油麥菜, 都幾夠份量, 睇得出係即炒

雖然地方偏遠點, 但食到唔同款式既菜式, 又是即叫即做
強記係我新寵
題外話/補充資料: 金稻牛柳粒我地起menu見唔到架, 到時問問侍應
2013-03-27