2019-01-26
今日朋友帶我黎小店 chill 一下 !! 呢道係近金鐘站多d ~~ 黎到金鐘站搵 pacific place 3,上到去行星街方向,好易搵 !! 黎到朋友都未到,付應妹妹安排左我地坐 BAR 枱,可以近距離睇大廚整刺身同壽司,Good !!!!!!! 見到枱面有魚缸入面有一堆蟹仔好震撼 !! 好想食哂佢 ~~ 哈哈 !!朋友黎到,大家相量下決定最好都係叫 Omakase,唔駛諗呀嘛 !! 呵 ~~ 期待上菜 !!第一道黎既 前菜有:鮟鱇魚肝配櫻花蝦 / 鱸魚刺身 / 炸蟹仔鮟鱇魚肝好滑,味道好濃,就因為佢滑所以配櫻花蝦既脆。兩者好夾 ~~ 鱸魚刺身好爽口,魚味淡,配酸汁剛剛好。大廚仲話,如果覺得個魚肝味道太濃,都可以用呢個醬汁一齊食,味道亦會有所改變。係 ~~ 比之前更易入口,所以大家都可以試下哦 !! 再黎就係炸蟹仔,我初時以為佢仲好似日本買既一包包小食咁,只係得個脆字,但唔係呀 !! 原來佢都有唔少既肉架,入口好甜呀,蟹味好正 !! 呢個我有驚喜到呀 ~~厚岸蠔,個肉好厚,海水味唔會好濃,爽甜,係我鍾意既蠔既 texture ~~ 正哦 !! 個海葡萄既口感好得意,咸既 !! 好
曹以壽司配胡椒,配胡椒醬好特別,我地發生左個笑話,明明大廚講廣東話好正 !! 當佢講曹以既時候,我諗起大台既曹總,太好笑 !! 我地仲講係咪鰽魚,太好笑 !!
花鯛魚壽司,好鮮甜 !!
鰈魚 火灸鰈魚邊壽司,呢個魚油好香呀 !!
赤蝦都真係勁大隻,好鮮甜 !! 仲配埋海膽都真係唔捨得吞呀 ~~~ 仲有個海葡萄,唔會一野就滑入喉,令到你可以慢慢咬下 !! 享受一下 ~
最後大吞拿魚腩壽司,呢個就係一口滑左落喉嚨,入口即溶呀 !! 用脷一頂,就成件溶左。好神奇 ~~~~
題外話/補充資料:
個人認為烏冬可以換上湯烏冬或者問問客人夠唔夠飽,唔想浪費左廚師既安排,如果食唔哂又浪費,問下客人覺得仲貼心 !! 加油 ~~