2022-04-08
對於我地九龍人黎講,今日去左一個好遠嘅地方西營盤,本身已經好少過港島區,疫情關係更加減少左出街嘅意欲,但係今日難得出下街就去搵間好食影相又靚嘅cafe打下卡先。一出地鐵站行唔洗2分鐘就到呢間Not Just Coffee,門口就有個好靚嘅位置,我地等左一陣,好好彩就可以被安排到呢一個位置。煙三文鱼牛油果滑蛋牛角酥窩夫 $88我叫左呢個牛角酥窩夫,好好食,唔好以為佢嘅外表咁簡單,但係味道相當唔錯。三文魚、牛油果、牛肉酥窩夫都係好膩嘅,但唔知餐廳用左咩魔法醬汁食落又冇乜油膩感。乾炒大蝦蒜香意粉 $118男朋友對於個意粉大讚,無論係味道,意粉口感,大蝦嘅彈牙,都相當有驚喜。不過份量就差少少,女仔黎講就會岩岩好,男士就未必好夠食。Espresso soda $45夏天飲返杯有氣嘅咖啡,真係好舒服涼爽。Dirty $48凍牛奶加熱咖啡就好似飲緊咖啡加奶蓋咁,好飲又靚。Overall黎講呢間餐廳真係打卡得黎好食又好飲,離地鐵站又近,雖然意粉份量就差少少,不過整體食物質素同環境都係一個唔錯嘅體驗,店員態度又好好,加分。
煙三文鱼牛油果滑蛋牛角酥窩夫
煙三文鱼牛油果滑蛋牛角酥窩夫
乾炒大蝦蒜香意粉
乾炒大蝦蒜香意粉
Espresso soda $45
夏天飲返杯有氣嘅咖啡,真係好舒服涼爽。
Dirty $48
凍牛奶加熱咖啡就好似飲緊咖啡加奶蓋咁,好飲又靚。