2021-08-11
韓日燒位處於西九龍中心嘅6/F,呢個地址嘅前身係一度令人「聞紅豆喪膽」嘅明將壽司,而近期唔少網絡紅人都話呢間餐廳無論裝修風格、食物質素同價格都同明將差唔多,只係改左個名咁解,所以其實明將一直以來都無離開過我地架!餐廳菜牌分為2種:分別係A(淨食壽司)同B(韓燒+壽司),我地覺得一場嚟到,當然想食得全面啲,所以揀左貴十幾蚊嘅Plan B。記得當日一早(11:30am左右)已經去到餐廳門口,原先以為自己已經夠早,點知因為星期日嘅關係,呢個時間已經十分之多人,我地等左20分鐘左右先入到去。一入到去以為自己去左玩迪士尼嘅機動遊戲:飛越太空山,因為入面燈光極為昏暗,加上隔離迴轉壽司嘅微弱燈光時不時閃爍,令我有置身喺機動遊戲環境之感。我地獲安排喺遠離迴轉壽司嘅二人卡座,所以想攞壽司的話就必須行出去走廊。另外,餐廳設有自助吧區,好似打邊爐咁可以隨便拎野食,野食方面選擇唔算多,但新鮮度尚算唔錯,而且侍應添加食材嘅頻率甚高,因此好少會出現無哂某種食物嘅情況嘅~再嚟食物質素方面,水平超乎我想像,尤其係韓燒果part,佢個爐火力非常充足,就算比較厚身嘅肉扒同雞翼,都好快就燒熟。而且肉質幾鮮嫩,又入味,實在無
再嚟食物質素方面,水平超乎我想像,尤其係韓燒果part,佢個爐火力非常充足,就算比較厚身嘅肉扒同雞翼,都好快就燒熟。而且肉質幾鮮嫩,又入味,實在無啲人講到咁誇張,我自己就覺得高質過坊間唔少餐廳(尤其係標榜韓燒嘅餐廳);壽司方面,可能因為我地入座時間早,所以基本上無咩選擇,得玉子、赤蝦、八爪魚等,連基本嘅吞拿魚同三文魚都無.......去到我地差唔多走喇,佢先開始出三文魚、蟹子、鰻魚果啲.......所以我建議想嚟食嘅朋友唔好太早嚟,寧願排一陣隊都要等到12:45之後先入座,果個時間先最多野食!
埋單總結,連加一$198兩個人,平均每人$99,非常抵食,我相信呢間好有可能係平絕全香港嘅韓日餐廳,而且欲試又止嘅朋友請聽筆者一言:想用一星級價錢食五星級菜式係無可能嘅事,所以唔好抱有不切實際嘅期望,講真果句:呢間餐廳嘅整體質素已經好過好多中等價嘅餐廳,所以請性價比,西九龍中心嘅韓日燒係無得輸!