2023-01-14 141 瀏覽
海南雞係常見嘅平民美食,隨處都可以見到。今日雞飯癮起來到青衣城亞參雞飯,希望食到好食嘅海南雞。未到門口侍應姐姐已經殷勤招呼,介紹各式食品,態度可嘉。餐廳以南洋風裝潢,多用竹籐木,天花有大吊扇。當然要講海南雞先啦,海南雞份量充足,雞肉唔會太油有肉質而嫩滑,肉香就算沾上醬汁又唔被蓋過。油飯粒粒分明唔會好油,油香之餘又有少許香料味,睇返餐牌原來有斑蘭葉香茅煨煮,值得推薦。一個飯當然唔夠兩個人食啦,於是我地叫咗個肉骨茶伴飯。🥘肉骨茶係新加坡式,以胡椒味為主,聞落好重胡椒味以為會辣死,點知食落平易近人,老人小朋友都可以一試。茶湯有2條肉骨同幾件豆卜,肉骨軟淋,十分容易就食到肉。豆卜吸滿湯汁唔錯,但個人偏好以油炸鬼。小食先有斑蘭咖央多士,多士十分鬆脆,多士搽上香甜咖央醬配上入口即溶嘅牛油,大力推薦!然後有香烤豬肉串,其貌不揚嘅豬肉串放入口中卻非常好味,肉質結實又多汁,有食緊台灣腸嘅感覺。飲品有🍹柑桔特飲,一飲就知柑桔特飲真材實料,濃濃柑桔味,唔會太甜。香茅薄荷特飲好有香茅香但薄荷味唔太重。

未到門口侍應姐姐已經殷勤招呼,介紹各式食品,態度可嘉。

餐廳以南洋風裝潢,多用竹籐木,天花有大吊扇。

一個飯當然唔夠兩個人食啦,於是我地叫咗個肉骨茶伴飯。

香茅薄荷特飲好有香茅香
但薄荷味唔太重。