車仔麵又名為嗱喳麵,最有印象就係周星馳係《食神》評火雞姐碗車仔麵的評價﹕「好好地一粒咖喱魚蛋,既無魚味又無咖喱味,失敗!蘿蔔無揀過,太多渣,失敗!豬皮煮得太淋,無彈性,失敗!豬紅一夾就散,失敗中的失敗!」雖然只係一碗下價港式粉麵,但近呢十年車仔麵越做越認真。有唔少朋友見我評緊米線,幾時輪到車仔麵。盛情難卻之下,不如我就「嗱嗱喳喳」咁評下坊間比較出名的車仔麵店。評車仔麵其實主要分三部份,第一係湯底,第二係餸菜配料,而最後就係有無創意特色。第一間要評就係係灣仔都幾受打工仔歡迎的十兄弟車仔麵。<湯底>碗麵黎到已經覺得唔係好對路,湯底色水好淺色,仲要填加多腩汁,另外呢度話自己辣椒醬出名,亦填左加中辣,不過只係俾左一啖辣椒醬係匙羹,放完湯到基本上感受唔到咩辣度。湯底飲落去飲唔到腩汁的味道,只係相對普通的湯頭,唔算濃郁又唔夠清甜。<餸菜配料>呢方面的選擇都幾多,係文字描述上面都幾有特色,於是今次叫左呢度出名的豬軟骨、香辣玻璃魷魚、五香金錢肚、牛坑腩同埋陳皮魚蛋。呢度每款配料大約$12至$17蚊,屬於偏中上價格,所以我要求應該會更加高。香辣玻璃魷魚 - 基本上係無香辣

<湯底>

<餸菜配料>

香辣玻璃魷魚 - 基本上係無香辣味,所以魷魚好似無調過味咁,仲顯路出些少腥味,唯獨質感算彈牙。
豬軟骨 - 只係將一舊斬成2舊仲要碎上,而豬軟骨一D都唔軟,又唔夠入味,證明紋得唔夠時間
陳皮魚蛋同五香金錢肚 - 夠味,不過略嫌過鹹
牛坑腩 - 肉質唔錯,望紋路真係牛坑腩,而味道亦都岩岩好,唯一可揀的餸

<創意特色>
如果只係睇Menu,係餸菜名字上其實算有創意,例如有鮑魚、麻辣蓮藕、泰式炸豬皮等。不過基本功都未做得好之下,幾有創意都無用。

整體黎講,呢間都算係近年食過的車仔麵當中都叫幾伏,希望佢地唔好以為嗱喳麵就真係可以嗱嗱喳喳蒙混過骨,難怪假日都唔算太多人幫襯。