2010-03-28
唔會無啦啦,山長水遠過來西貢,其實我真係好想o係西貢食西餐架!可惜今日過來,都係跟隊食海鮮…。食唔到西餐,俾我搵到間咁西化,咁home made的麵包店,總算不枉此行。店內有好多市區少見的西式包餅,奇就奇在,她單個麵包一d都唔貴。好似我買呢個玉桂酥,大大個,都係$6啫!店員說,佢地做呢個好好食(我真識貨呢!)。肉桂味好平均咁,打棟,如樹紋,掃上幾朕,沒有搶到麵包的甜味。它不是牛油量重的pastry,遍向麵包質地,一層層麵包「絲」,叮熱吃,相當好食!另外買左件朱古力蛋糕。朱古力不是dark,但也很重朱古力味。質地似雪硬了的朱古力漿,又似choco cheese cake,很幼滑。餡太厚,反而餅底相對較薄。從餅邊清楚食到,唔用係用消化餅做,而係杏仁碎粉+燕麥之類mix,所以較粗粒嚡口,一點也不甜。由於時間倉促,求其買左最想食既,其實仲有好多野想試。要再待下次了。