2018-07-14 231 瀏覽
工作需要嚟到觀塘工廠區搵食,附近唔算太多餐廳,似乎主要都係港式餐廳為主,而偶然都會有幾間環境幾靚嘅新餐廳。正值世界盃狂熱的季節,這間餐廳正好吸引了我的眼球。老闆介紹,原來佢哋餐廳會不定期推出一啲特色漢堡,例如係麻辣牛肉堡,鍾意試新野嘅話,都係唔錯嘅選擇。不過識食肯定係食classic,叫咗一個經典之堡,再加一個邪惡嘅芝士肉醬薯條,同埋更邪惡嘅chocolate shake $58嘅漢堡,大約係中等價位,份量都幾大。一望就知道好足料,漢堡包嘅麵包咬落鬆軟,麵包嘅內層用有鹽牛油煎過,食落特別香口。咬開仲見到麵包邊沾滿牛油, 煎到微微金黃色。漢堡用嘅牛肉係安格斯牛肉,牛肉厚身夠鬆,差唔多有2cm。熟成度啱啱好,能夠鎖住肉汁,非常juicy。牛肉調味剛剛好,其他醬汁唔會喧賓奪主蓋過咗牛肉嘅鮮味。洋蔥同埋牛肉向來都係絕配,焦糖化嘅洋蔥同醬汁二合為一,食落只有洋蔥味,而唔會太有洋蔥嘅口感。番茄同生菜亦都相當新鮮。如果鍾意加多啲配料嘅話, $8可以有煙肉或者芝士,亦都可以加$28要多啲牛肉。$38 芝士肉醬薯條亦都好出色,芝士肉醬份量好多,食到底都唔會唔夠醬汁。薯條炸得啱啱好,唔會太炸太乾太油。調味

The  Classic

調味唔鹹,夾埋醬汁食亦都唔會太重口味。散叫嘅話分量超多,差唔多有一個半薯仔嘅份量,好抵食!
芝士肉醬薯條

其實如果跟餐嘅話加少少錢就可以食到芝士肉醬薯條,但係因為跟餐唔可以跟Chocolate shake,所以我先決定散叫。

最後$32嘅chocolate shake都唔輸蝕。食到最後已經好飽啦,唔係太飲得落,只係輕輕品嚐左幾啖。

Chocolate  shake

面頭嘅奶泡飲得出係鮮奶,整體來講嘅口感唔係碎冰狀,而係好地道嘅鬼佬milk shake濃滑嘅感覺,比起麥當勞朱古力奶creamy 10倍!朱古力味好濃郁,超飽肚,有代餐嘅感覺😂

地點雖然係唔就腳,但係的確係性價比好高嘅一間小店
The  Classic
芝士肉醬薯條