2023-06-29 35 瀏覽
端午節假期約咗男朋友食我最愛嘅Omakase😌將軍澳都開咗唔少高級餐廳,呢間Omakase嘅價錢相對親民,師傅非常健談,氣氛相當好☺️✅Omakase Set本 $980、$1180我地選咗兩款唔同Set,因為我想食刺身😆$980主要係多啲壽司;$1180多啲刺身🔸先付慢煮鴨胸配蘘荷:配搭非常融洽,鴨胸重油香黑椒薯仔:係日式鄉土料理,調味做得好好,肉碎粒同薯仔好夾🥔生菜漬:加入七彩芝麻點綴沙葛:爽口開胃刺身三品🔸紫海膽配三文魚籽海膽口感清甜,好似食雪糕咁😳三文魚籽係自家製,每一粒都脹卜卜🤤非常喜歡呢道菜式💕🔸 長崎縣一年蠣生蠔好新鮮飽滿,口感清爽,鹹度適中🦪🔸鰈魚即係平時講嘅右口魚,用魚肉卷住魚邊,加上竹炭鹽同紫蘇花調味🧂🔸漬物漬物係榨菜漬,第一次食,口感幾好,好鹹香☺️🔸熟食吞拿魚下顎,油分好重,肉質滑溜,食完之後可以食旁邊嘅山桃解膩,有心思💕🔸真鯛魚肉口感好軟身🔸縞鰺即係池魚王/深海池魚,口感更軟身,油份好香😆夏天非常當造🔸赤貝口感爽口鮮甜,用料新鮮🔸紋甲魷魚🦑比較細條,一條魷魚只開到兩件壽司,燒過之後爽口又香,帶小小青檸味同醬油味👍🏻🔸地金目鯛油份比較重,魚身好滑溜🔸野生油甘魚想當肥

✅Omakase Set本 $980、$1180
🔸先付
慢煮鴨胸配蘘荷:配搭非常融洽,鴨胸重油香
黑椒薯仔:係日式鄉土料理,調味做得好好,肉碎粒同薯仔好夾🥔
生菜漬:加入七彩芝麻點綴
沙葛:爽口開胃
刺身三品
🔸紫海膽配三文魚籽
🔸 長崎縣一年蠣
生蠔好新鮮飽滿,口感清爽,鹹度適中🦪

🔸鰈魚
🔸漬物
漬物係榨菜漬,第一次食,口感幾好,好鹹香☺️
🔸熟食
🔸真鯛
魚肉口感好軟身
🔸縞鰺
即係池魚王/深海池魚,口感更軟身,油份好香😆夏天非常當造
🔸赤貝
口感爽口鮮甜,用料新鮮
🔸紋甲魷魚🦑
🔸地金目鯛
油份比較重,魚身好滑溜
🔸野生油甘魚
想當肥美,魚嫩
🔸奇魚
即係劍魚,日本人叫白肉拖羅,用醬油漬過,口感似五花腩 有d似肉口感🤣幾得意
🔸拖羅
無筋而且油份重👍🏻
🔸帆立貝
加咗柚子皮好清新,造型獨特,好似中分頭咁🤣原來係師傅搣開咗帆立貝,令到口感特別啲,同埋好厚身,超正😋
🔸真鯖魚
又係一款油份重嘅魚
🔸富山灣小白蝦
口感似蝦滑、蝦味非常濃郁,有20.30隻小白蝦🦐
🔸海膽
好creamy,味道比較清新😀
🔸𩶘魚湯
魚味好濃郁,落足料🐟
🔸抹茶奶凍
奶凍口感滑溜,有紅豆配抹茶
🔸舍利
酸度適中,味道濃郁,同魚肉配搭好夾
🐻總結
估唔到將軍澳都有咁高質嘅Omakase🤤將軍澳居民有福喇💕師傅非常友善健談,很好的體驗

💛好味指數:4.9/5
💜回頭指數:5/5

📍赤本山 (將軍澳)
將軍澳至善街3號澳南海岸SAVANNAH Place地下G07A號舖