2023-08-03 301 瀏覽
今日放假去將軍澳南chill下,夜晚仲可以喺附近食Omakasa! 同朋友飲下清酒!餐廳一共有三款廚師發辦可以選擇,如果大家唔知食邊款,仲可以問吓大廚意見。而我自己就揀咗「本」,入面包括先付、三款刺身、七款壽司、一款卷物、御料理、吸物、甜品。先付先付菜肴的外觀非常精緻,包括炸得香脆的柳葉魚、搭配紅菜頭汁的沙葛、加入了馬山椒的生蠔和青檸啫喱。刺身三品:岩鹽象拔蚌切成條狀,口感更加爽口,由於添加了岩鹽,所以即使不加醬油也能品嚐到豐富的風味。生蠔帶有濃郁的海水味和微妙的海藻味,十分新鮮清甜。岩手縣海膽入口即溶,再搭配三文魚籽和少許青柚皮,味道清新宜人。一夜干馬友的魚皮香脆,肉質結實。壽司包括有魷魚、象拔蚌、刺身級銀雪魚、中拖羅、活北寄貝,富山灣小白蝦及海膽紫菜。當中以小白蝦壽司最為深刻,因為它用了數隻白蝦做成單顆握壽司,口感特別之餘,蝦味仲相當濃厚。拖羅卷拖羅味道豐富而鮮美,方面,口感結實而細膩。龍蝦湯以蝦頭蝦殼、南瓜同番薯等日本材料配搭西式做法製造龍蝦湯,味道豐富濃郁。甜品係宇治抹茶奶凍,抹茶味香濃,味道不會太甜。

先付

刺身三品:

生蠔帶有濃郁的海水味和微妙的海藻味,十分新鮮清甜。

一夜干馬友的魚皮香脆,肉質結實。

拖羅卷
拖羅味道豐富而鮮美,方面,口感結實而細膩。

甜品係宇治抹茶奶凍,抹茶味香濃,味道不會太甜。