是日與友人到將軍澳區會面,友人家住寶琳,天寒地凍下本來想打邊爐,但被一間名為「一郎」燒肉餐廳所吸引🥰🥰。門口放左好大隻1:1真牛,非常吸引眼球,然後再被餐廳主打既日本「和牛」放題燒肉餐所吸引。8點幾與友人坐下,發覺店內依然坐滿人,可見蠻受歡迎,而且餐廳更提供一個超過十款飲品、十款甜品既自助bar,未食燒肉前已經要每一款都要試下🥰🥰入座後店員推薦course C及D ,更耐心解釋兩個餐牛肉款式分別。友人最後決定c餐日本產黑毛和牛及極上花盛合🥰1. 黑毛和牛西冷落左order 一陣間,職員捧住一個奇怪寶箱讓友人與我都充滿問號,直到打開一刻原來係一塊「金鉑黑毛和牛西冷」,盒底仲有乾冰成塊和牛帶點白煙,感覺非常高貴🥰職員仲會親自幫客人煎香牛肥膏,再將牛肉切細,和牛西冷入口即溶,佢而且無冰鮮味同血水,簡單幾分鐘煎香就食得🥓🥓🥓每個餐包一份,真係一試難忘2. 木舟盛盒除咗西冷木盒外,餐廳同時提供一個木舟盛盒俾客人任食,木舟包括牛里脊、牛肋片、帶子、蝦及蔬菜🥬 牛里脊薄薄一片、牛肉味重、建議煎耐一點帶點焦香; 海鮮水準亦不差,但完全被和牛高質所掩蓋😋😋😋3. 極尚花盛盒🎁🎁賣相又係一流、當中包括牛舌

1. 黑毛和牛西冷

每個餐包一份,真係一試難忘

2. 木舟盛盒

3. 極尚花盛盒🎁🎁
賣相又係一流、當中包括牛舌片、牛西冷、豬肉片、牛脊肉片等等,賣相靚到唔捨得食。推薦燒牛舌,師傅切得非常薄脆,沾上特調燒肉汁一試難忘🥰🥰

最後食飽飽當然要食埋甜品,自助bar 架上有香脆爆谷、超過十款雪條及蛋糕,推薦焦糖燉蛋,為友人與我畫上完美句號🙏🙏🙏