2023-09-20
係將軍澳區內發掘到一間質素不錯而且性價比高既omakase🥳門口幾特別同有神秘感,入到去感覺好舒服~除左吧枱之外亦有包廂選擇晚市餐牌有三個套餐,而今日我就選擇左中間價位「本」。✨先付首先有個好精緻既木盒,入面有四款前菜。馬山椒廣島蠔非常鮮味,而且用柚子皮調味十分清新😆金平牛蒡漬物非常爽口,配搭加入了紅菜頭的粉葛好開胃☺️最後有青檸啫喱refresh下味蕾,十分細心👍🏻✨刺身三品🍣北海道北象拔蚌象拔蚌刺身非常爽口,用左岩鹽同wasabi調味,食落有咬口好鮮味🍣昆布森蠔味道較為濃烈同帶有海水味,但生蠔質素好好質感好滑好creamy!個人覺得濃郁味道同蠔的鮮味配搭得唔錯🍣三文魚籽海膽杯最愛的海膽杯!海膽非常鮮甜,而三文魚籽加了青柚醃製,味道清新同幾特別!✨御料理第一次係Omakase食到蟶子! 師傅用左金山寺味增辣肉碎配上燒愛爾蘭蟶子,蟶子本身非常juicy多汁,而肉碎亦十分香口,兩者加埋好有驚喜好好味~係其中一道我覺得有驚喜而最令我印象深刻!💓✨壽司七貫🍣平目魚味道清淡但燒烤後有油香,幾香口🍣縞縿池魚王非常肥美新鮮,味道清淡爽口🍣石垣貝來至岩手縣,味道清甜,肉質較為結實爽口🍣地金目鯛味道鮮甜
晚市餐牌有三個套餐,而今日我就選擇左中間價位「本」。
✨先付
首先有個好精緻既木盒,入面有四款前菜。
馬山椒廣島蠔非常鮮味,而且用柚子皮調味十分清新😆
金平牛蒡漬物非常爽口,配搭加入了紅菜頭的粉葛好開胃☺️
最後有青檸啫喱refresh下味蕾,十分細心👍🏻
✨刺身三品
🍣北海道北象拔蚌
🍣昆布森蠔
🍣三文魚籽海膽杯
✨御料理
✨壽司七貫
🍣平目魚
味道清淡但燒烤後有油香,幾香口
🍣縞縿池魚王
非常肥美新鮮,味道清淡爽口
🍣石垣貝
來至岩手縣,味道清甜,肉質較為結實爽口
🍣地金目鯛
味道鮮甜,有淡淡的酒香味
🍣中拖羅
來至奄美大島的拖羅油脂豐富,味道清甜
🍣池魚他他
池魚加左薑蔥同紫蘇花碎,花香味亦中和了較濃味的池魚,味道好fresh👏🏻
🍣活北寄貝
北寄貝上菜前燒一燒,師傅食前再拍一拍話會再鮮甜D🤤味道果然好清甜好好食😋
🍣利尻產海膽
海膽非常鮮甜非常creamy💓依個真係超滿足🤤🤤
✨卷物
🍣紫蘇花甜蝦他他手卷
甜蝦非常鮮甜加上紫蘇花香,清新又好食
🍣立魚湯
用鮮魚骨煲成的魚湯十濃郁,充滿魚味鮮香🤤
甜品以紫薯雪糕三文治作結。整體用餐體驗都很不錯,師傅風趣幽默,店員亦好親切有禮~而且食物質素不錯,價錢亦不算貴性價比高👏🏻👍🏻