2024-04-10 479 瀏覽
將軍澳泰Cool幫襯過好幾次,由係將軍澳海濱店到而家搬咗去Popwalk 2都食過,水準中上兩個人叫咗兩杯飲品三款食物,每人平均200幾蚊,價錢合理。今次叫咗咖青口釀焗包、馬拉盞粉絲雜菜、椰子雞湯,三樣都好啱口味。咖喱青口釀焗包上枱大碟,細食人士要叫多幾個朋友先食得哂。成份有8隻青口,剛剛好夠一件麵包配一隻青口,唔會唔夠分。青口都夠鮮味,唔係急凍太耐搞到無哂海鮮味,值得一讚。咖喱係屬於椰奶味濃嘅款式,辣味唔算重,就算唔太食到辣嘅朋友都唔洗擔心。咖喱入面仲有大大塊紅椒、青椒、洋蔥,咬落好爽口。夾埋麵包同青口食,口感豐富。馬拉盞粉絲雜菜馬拉盞屬於微辣,粉絲入哂味,如果餸飯都係一流。至於雜菜嘅款式真係非常多,包括芥蘭、粟米仔、西蘭花、椰菜花、秀珍菇、甘筍、椰菜,補充營養都係一流。但炒菜嚟講都會比較多油,所以少油開嘅朋友,可能會覺得油。地道椰子雞湯點解叫地道椰子雞湯?因為佢就係泰國風味嘅雞湯,並唔係中式好清嘅口味。就好似走辣版本嘅冬蔭功湯。湯入面仲有頗多雞肉,而雞肉都係嫩滑,不過建議一開始可以撈起啲雞肉,等飲湯個陣再放落湯淥一淥就避免咗鍋湯一直熱住令雞肉過老。雞湯係用平時一人邊爐嘅鍋上台,下低

兩個人叫咗兩杯飲品三款食物,每人平均200幾蚊,價錢合理。

咖喱青口釀焗包

咖喱青口包

馬拉盞粉絲雜菜

馬拉盞粉絲雜菜

地道椰子雞湯
點解叫地道椰子雞湯?因為佢就係泰國風味嘅雞湯,並唔係中式好清嘅口味。就好似走辣版本嘅冬蔭功湯。湯入面仲有頗多雞肉,而雞肉都係嫩滑,不過建議一開始可以撈起啲雞肉,等飲湯個陣再放落湯淥一淥就避免咗鍋湯一直熱住令雞肉過老。雞湯係用平時一人邊爐嘅鍋上台,下低有火一直熱住個湯,包你由頭飲到尾都係熱辣辣。

熱精果沙冰 & 泰式奶茶
去到泰國餐廳,叫返杯特飲就少不免。對上一次印象中嘅飲品都落重糖,所以唔太啱我口味。不過今次就試下其他飲品,了解一下係咪飲品普遍偏甜。熱情果沙冰坐係出面都聽到打沙冰嘅聲
份量十足,亦都係真材實料,見到啲黑色嘅籽碎。

泰式奶茶一般都好甜,但呢杯沖得剛剛好,飲落唔會鞋口。

熱情果沙冰、泰式奶茶

當日正直晚餐時間,不過客人數目只有幾枱,所以出餐都比較快。外賣單亦都唔多。

整體不錯嘅泰菜,希望多啲區內居民可以支持一下!
2024-04-08
咖喱青口包