2019-07-21
下午經過將軍澳新都城商場,見到呢間新開嘅school food blooming mari, 賣相好吸引佢係自助形式,揀好包飯後放係餐盤,再拎去counter 比錢,好方便~包飯的款式很多,接近有20款,有辣唔辣一共分為三類包飯:紫菜包飯、雞蛋包飯和腐皮包飯另外仲有數款韓式罐裝/紙包飲品Counter後面係堂食嘅位置,位置都幾多,座位舒適寬敞,可惜今日趕住返屋企,所以都係買外賣啦下次再過嚟試吓堂食白色紙盒裝嘅係紫菜包飯同埋雞蛋包飯,腐皮包飯則會用外賣盒裝住。我揀咗三款紫菜包飯、一款雞蛋包飯和兩款腐皮包飯,店員話腐皮包飯得新都城呢間分店先有咋,所以點都要試一試,同埋佢既賣相真係好吸引「黑芝麻蟹肉沙律腐皮包飯」好足料,食到一絲絲蟹肉,配上沙律醬好香口「飛魚籽明太子沙律腐皮包飯」呢個腐皮包飯真係超好味,明太子沙律津好鮮味,配上腐皮包飯一齊食,味道好夾下圖左邊嘅係「脆蝦芝士雞蛋包飯」,外賣返屋企仲係仲暖暖地,炸蝦好香口,帶一點點韓式酸辣味,味道唔錯右邊嘅係「吉列脆蝦紫菜包飯」,我哋真係好鍾意食蝦,所以揀咗兩款蝦包飯,呢款同左邊嗰款有啲相似,不過冇咗芝士雞蛋,但炸蝦都係一樣咁香脆好味,如果想冇咁
包飯的款式很多,接近有20款,有辣唔辣
一共分為三類包飯:紫菜包飯、雞蛋包飯和腐皮包飯
另外仲有數款韓式罐裝/紙包飲品
右邊嘅係「吉列脆蝦紫菜包飯」,我哋真係好鍾意食蝦,所以揀咗兩款蝦包飯,呢款同左邊嗰款有啲相似,不過冇咗芝士雞蛋,但炸蝦都係一樣咁香脆好味,如果想冇咁飽肚嘅話,可以揀呢款。個人比較中意食呢款無雞蛋既
之後就係下圖左邊嘅「飛魚籽紫菜包飯」,呢個味道係四款中,較為偏辣的,飛魚籽好鮮味,用紫菜飯卷住一齊食,味道唔錯~
右邊黑蚊蚊嘅係「墨汁魷魚紫菜包飯」,好多韓國餐廳都會見到呢一款包飯,school food 既魷魚包飯一向出色,魷魚軟得來帶點咬口,墨汁甜甜地,好味呀
我哋另外仲加咗三罐韓式飲品,分別係桃汁,米水和雪梨汁,最鍾意係佢嘅米水,味道好特別、甜甜地,罐底真係有一粒粒嘅米粒
最後,呢間School food 店員好親切,服務態度好好,值得一讚