餐廳佈置簡約又有格調。雲石枱嘅「三面台」就係「作畫」嘅表演台,配上黑色高櫈、水藍色牆身同白色天花。就座後見到「畫師」已經幫客人「作畫」,仲同客人有講有笑,氣氛輕鬆。一坐低,餐廳就搵我哋做實驗,要我哋飲兩支化學試劑?!其實係welcome drink嚟嘅,入面係士多啤梨果汁,鮮果味濃,甜度適中。我哋上嚟係食【席前甜品$348 for two】。係由店員出任「畫師」,用甜品喺矽膠片上面畫畫,畫完之後客人可以要求喺畫嘅角落畫自己鍾意嘅圖,例如動畫人物,或者提供圖片俾店員依樣畫葫蘆,然後寫上祝福語等字句。個set包兩杯飲品。【Iced Banana Chocolate(加$25升級)】係熱朱古力再加香蕉甜酒。朱古力味濃郁,不過香蕉酒味偏淡,如果加幾片香蕉果肉點綴一下會特別啲。【Signature Fruit Tea(加$35升級)】蒸壺入面係有士多啤梨果肉同乾花嘅普洱茶,下面再用火㷫住,啱晒呢個嚴寒天氣。味道係酸酸哋嘅士多啤梨,可以按自己口味加蜜糖調味。「畫紙」有三種顏色選擇 - 黑、白、灰。店員先用朱古力、芋頭、芒果三種糖漿畫出圖案。再灑上三種唔同顏色味道嘅糖粉,我最鍾意青綠色嘅蜜瓜糖粉。然

一坐低,餐廳就搵我哋做實驗,要我哋飲兩支化學試劑?!

其實係welcome drink嚟嘅
,入面係士多啤梨果汁,鮮果味濃,甜度適中。

個set包兩杯飲品。

「畫紙」有三種顏色選擇 - 黑、白、灰。

店員先用朱古力、芋頭、芒果三種糖漿畫出圖案。

再灑上三種唔同顏色味道嘅糖粉,我最鍾意青綠色嘅蜜瓜糖粉。

然後放上脆米、柑桔啫喱、朱古力布甸、綠茶大福、蔗糖味忌廉、芝士wasabi奶凍、紅豆奶凍、朱古力脆片同紅莓。

放好甜品後,店員開始用糖漿調色,準備畫自選畫。

我哋俾咗幅臘腸狗仔嘅卡通圖案店員參考。

畫完輪廓後調出唔程度嘅啡色填色。

完成~

最後寫上自選字句:My Love, Mario (係我愛犬嘅名)

畫完畫仲有「表演 」- 用液態氮整雪糕雪葩。先倒入液態氮去不銹鋼大碗,液態氮溫度係攝氏零下196度,千祈唔好擺隻手去感受,會嚴重凍傷。液態氮接觸到常溫瞬間揮發成霧氣,都好壯觀吓。

然後再倒入液態雪糕,今次嘅雪糕係竹炭朱古力味。液態雪糕喺低溫下迅速凝固。

最後就將固體雪糕放喺幅甜品畫上面。

再用同樣方法做好紅莓紅酒雪葩。

最後放上龍鬚糖。
大功告成!相機食先。

固體嘅雪糕雪葩入口容易,放入口慢慢溶。我自己鍾意食朱古力味,不過紅莓紅酒雪葩亦相當不錯,酸酸甜甜嘅冰涼感覺,好特別。

介紹吓幾款甜品,我最鍾意柑桔啫喱,甜中帶少少酸,又清新。

白色半球體嗰粒係芝士wasabi果凍,濃濃芝士味帶啲wasabi味,完全唔辣但味道又幾夾。
綠色嘅綠茶大福,口感煙韌,不過綠茶味就淡咗少少。

兩種朱古力味道口感不同 - 朱古力布甸口感軟綿,味甜而濃;朱古力脆片就相當鬆脆,味道甜中帶微苦。

甜品畫畫真係第一次見,又好睇又好食,仲可以瘋狂影相開心share。非常適合情侶約會或兩三個best friends慶祝節日或開心事,諗諗吓用嚟表白都啱喎,要介紹多啲毒L巴打嚟脫毒先得。