2023-08-20 18 瀏覽
《將南抵食廚師發辦》今日去將南探朋友,朋友夜晚就帶我去左附近食Omakasa! 餐廳食材每日由日本精選直送到港,廚師發辦融合了傳統日本料理手法和香港人的口味,包你食完想Encore!🌟本 ($1180/位)餐廳一共有三款廚師發辦可以選擇,今日我地揀咗「本」,已包括先付、刺身三款、壽司七款、卷物一款、御料理、吸物和甜品。🥢先付前菜用盒子盛載,賣相好精緻! 四款分別係魚扣、磨菇、茄子和青檸啫喱。魚扣係魚的胃,食落好爽口好特別,一D都唔腥。最後食埋青檸啫喱開胃又清新!🥢刺身三品馬糞海膽三文魚籽杯,海膽好鮮甜配三文魚籽,啖啖都好滋味! 象拔蚌切成條狀,口感爽脆,加入青檸汁、岩鹽調味,鮮味十足! 帆立貝好大粒,質地厚實,彈牙鮮甜,燒完後充滿醬油的鮮甜香味,夾埋紫菜一齊食好夾!🥢壽司七貫壽司包括有赤貝、赤身、地金目鯛、富山灣白蝦、野生鯖魚、中拖羅和阿根廷紅蝦。刺身油脂豐富,入口新鮮甜美。最後仲有北海道馬糞海膽,師傅將整整半行馬糞海膽放係紫菜上面,入口creamy又甘甜,滿滿幸福感🥰🥢卷物碎蔥吞拿魚腩手卷,將吞拿魚腩剁成蓉,加入蔥花和芝麻捲成手卷。🥢御料理銀鱈魚西京燒,用上柚子皮醃製,面層用新鮮柚
《將南抵食廚師發辦》

🌟本 ($1180/位)

🥢先付

🥢刺身三品
馬糞海膽三文魚籽杯,海膽好鮮甜配三文魚籽,啖啖都好滋味!
象拔蚌切成條狀,口感爽脆,加入青檸汁、岩鹽調味,鮮味十足!

🥢壽司七貫

🥢卷物

🥢御料理

銀鱈魚西京燒,用上柚子皮醃製,面層用新鮮柚子代替一般沙律醬去減膩,食落格外清新!

🥣吸い物

鮮濃魚湯熬至奶白色,魚的鮮味濃郁!

🍰甜品

芒果乳酪慕斯,用上時令的菲律賓呂宋芒制成,芒果味香濃,食埋甜品大滿足!