2018-09-15 159 瀏覽
因為返工真係好攰好忙,平日唔得閒煲湯,要買出面的湯水。朋友介紹了寶貝靚湯,放工就去一試了。是日靚湯係招牌的花膠螺頭瑤柱淮山杞子瘦肉煲雞,其他單點價錢實惠。另外仲有晚市套餐,兩個人可以叫,雖然價錢係呢區黎講比較進取,但一場黎到,睇落都好豐富,所以就要了。好快就有湯飲喇!一碗都好大,一上以為二人份 湯料超足!花膠鋪滿碗面,螺頭都有六七粒,瑤柱大大梳。湯清得黎好重海鮮味,應該落左好多螺頭同瑤柱,花膠就直情成煲都係喇,食完湯渣,已經好飽。之後黎左海鮮拼盤介紹下個蝦先海蝦好多膏,啖啖都係膏香!無太多的調味反而食返其最原始的味道。貴妃蚌大大隻超鮮甜爽口,不愧是我喜歡的海鮮!平日有點辣椒提升味覺刺激,但大廚哥哥話辣椒沒貨了,又不想買超市的,因品質不好,寧願不加了,可見餐廳對食物製作認真。鮑魚一點也不欺場的鮮鮑,大大隻,和蝦一樣長呢!輕易甩殼了,這就是新鮮了!花膠雞,上湯浸娃娃茶又很多的花膠,但這些比湯中的更腍更軟身,入口已膠質滿滿,感覺好像補充膠原蛋白了雞蒸得剛剛熟。不是酒家的水晶雞那種,是回憶中中👵🏻在家蒸雞的味道,很喜歡❤️菜被同伴全吃掉!十分甜的説!銀針粉小時候最愛的主吃!果然是它!一定要加湯同

好快就有湯飲喇!

一碗都好大,一上以為二人份

之後黎左海鮮拼盤

介紹下個蝦先

貴妃蚌

鮑魚

花膠雞,上湯浸娃娃茶

菜被同伴全吃掉!十分甜的説!

銀針粉

小時候最愛的主吃!果然是它!一定要加湯同吃!湯底是剛才的湯的濃郁版,令爽口的銀針粉更好吃!

甜品

又一個超大的份量。杞子紅棗桂花糕。因為我很喜歡吃,所以只能記下口感。很有質感的,一點也不水汪汪,桂花味不重,甜度適中。

很滿足的一餐!這是一家有心的小店。